Η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δεύτερη απόπειρα σαμποτάζ στο ηλεκτρικό της δίκτυο, με την τοπική αστυνομία να διεξάγει έρευνες για επίθεση σε υποσταθμό στην πόλη Μπέργκχαϊμ της δυτικής Γερμανίας.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, το περιστατικό αφορά προμελετημένο βανδαλισμό σε τεχνική υποδομή που καταγράφηκε την Τρίτη, στις 21:00 ώρα Ελλάδας, δίχως ωστόσο να επηρεαστεί η παροχή ρεύματος στην περιοχή.
«Δεν ξεκινάμε από την υπόθεση ότι πρόκειται για τεχνική βλάβη, αλλά για μια σκόπιμη ενέργεια», ανέφερε ο εκπρόσωπος, αποφεύγοντας να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις για τη φύση της ζημιάς. Παράλληλα, την Τρίτη, ρουκέτες με αγώγιμο υλικό προκάλεσαν φθορές σε δίκτυα ηλεκτροδότησης στο ανατολικό κρατίδιο του Βραδεμβούργου.
Επιπτώσεις στο δίκτυο και ετοιμότητα
Η εταιρεία διαχείρισης Amprion ανακοίνωσε πως το περιστατικό στη δυτική Γερμανία οφείλεται πιθανότατα σε εξωτερική παρέμβαση, υπογραμμίζοντας ότι η σταθερότητα του δικτύου παρέμεινε αλώβητη. Από την πλευρά της, η RWE επισήμανε πως εξαιτίας του επεισοδίου αποσυνδέθηκαν λιγνιτικές μονάδες συνολικής ισχύος 4.200 MW. Η εταιρεία εκτιμά πως οι μονάδες σε Νόιρατ και Νιντεράουσεμ θα επανέλθουν σε λειτουργία εντός των επόμενων ημερών, ενώ διατηρεί συνεχή επικοινωνία με τις αρχές και την Amprion.
Οι γερμανικές αρχές παραμένουν σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας έναντι απειλών κατά κρίσιμων υποδομών. Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη, το Βερολίνο απέδωσε στη Ρωσία απόπειρα επίθεσης με UAV κατά ουκρανικού μεταγωγικού αεροσκάφους στο αεροδρόμιο Λειψίας – Χάλε τον προηγούμενο μήνα, προαναγγέλλοντας τη λήψη αντιμέτρων.
(Με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ)




