Γερμανία: Συγγραφέας τουρκικής καταγωγής καταδικάζεται να εκτίσει 9 μήνες φυλάκιση για υποκίνηση μίσους

Ο Άκιφ Πιριντσί είναι τουρκικής καταγωγής συγγραφέας που ζεί στη Γερμανία εδώ και πέντε δεκαετίες, όμως τα τελευταία 10 χρόνια έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των αρχών για την ρητορική μίσους που χρησιμοποιεί.

Οι τοποθετήσεις του συγγραφέα χαρακτηρίζονται στη Γερμανία λαϊκιστικές, ακροδεξιές και – παρά την τουρκική καταγωγή του – ισλαμοφοβικές.

Είναι χαρακτηριστικό πως το πρώτο μη λογοτεχνικό βιβλίο του – προηγουμένως ασχολείτο με την αστυνομική μυθιστοριογραφία – εκδόθηκε το 2014 και έφερε τον τίτλο: «Η Γερμανία τρελάθηκε: Η παλαβή λατρεία των γυναικών, των ομοφυλόφιλων και των μεταναστών».

Έναν χρόνο αργότερα, απευθυνόμενος σε διαδηλωτές της ξενοφοβικής οργάνωσης PEGIDA στη Δρέσδη, ο συγγραφέας έφθανε στο σημείο να εκστομίσει τη φράση «δυστυχώς δεν λειτουργούν πια στρατόπεδα συγκέντρωσης».

Οι αντιδράσεις δεν τον έκαμψαν, με αποτέλεσμα χθες Δευτέρα, 5.2.2024, να καταδικαστεί σε εννεάμηνη φυλάκιση, χωρίς τη δυνατότητα να αποφυλακιστεί υπό όρους, για υποκίνηση μίσους από δικαστήριο στη Βόννη.

Ο 64χρονος καταδικάστηκε εξαιτίας εχθρικών σχολίων του για τους μετανάστες σε ιστολόγιο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγγραφέας, γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη το 1959, καταδικάζεται για υποκίνηση μίσους.

Ο ίδιος επιμένει πως οι συχνά πολύ προκλητικές και υβριστικές δηλώσεις του προστατεύονται από το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης.

Ο Άκιφ Πιριντσί μετανάστευσε στη Γερμανία το 1969 μαζί με την οικογένειά του. Μεγάλωσε στην περιοχή Άιφελ, κοντά στην άλλοτε πρωτεύουσα της Γερμανίας, τη Βόννη.

Από το 1989 ο συγγραφέας έγινε διάσημος χάρη σε σειρά αστυνομικών μυθιστορημάτων, στις οποίες διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο γάτες. Τα μυθιστορήματα πούλησαν εκατομμύρια αντίτυπα, μεταφράστηκαν σε διάφορες γλώσσες και μεταφέρθηκαν στη μεγάλη οθόνη.

Πηγές: Με πληροφορίες από dpa, ΑΠΕ-ΜΠΕ