Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας πάει στο Ιντσιρλίκ παρά τις αντιρρήσεις της Τουρκίας

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Ursula von der Leyen, πρόκειται να επισκεφτεί τελικά τα γερμανικά στρατεύματα στην τουρκική αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ (Incirlik) παρόλο που είχε δημιουργηθεί διπλωματική ένταση. Την προηγούμενη εβδομάδα, η Άγκυρα αρνήθηκε σε γερμανική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία να αποκτήσει πρόσβαση στη βάση.

»Είναι αυτονόητο ότι οι ηγέτες του γερμανικού Υπουργείου Άμυνας θα επισκεφθούν τους στρατιώτες τους’’, δήλωσε η υπουργός στην γερμανική εφημερίδα» Bild am Sonntag » την Κυριακή.
Επίσης, όπως είπε σχεδιάζει κανονικά ένα ταξίδι στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ τις επόμενες ημέρες παρόλη την αντίδραση της Τουρκίας, η οποία δεν επέτρεψε σε αντιπροσωπεία της Βουλής της Γερμανίας να επισκεφθεί τη βάση μέσα τον επόμενο μήνα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι ‘’ η επίσκεψη των μη στρατιωτικών αντιπροσωπειών και ιδιαίτερα των πολιτικών προς τη βάση, δεν θεωρείται κατάλληλη.’’

Επιπλέον, η Von der Leyen δήλωσε στην εφημερίδα : «Δεν έχω βιώσει ποτέ ξανά παρόμοια κατάσταση’’ ενώ προσθέτει ότι κατά την διάρκεια της επίσκεψή της θα εξηγήσει στην Τουρκία ’’ τι σημαίνει να έχεις ένα στρατό υπό κοινοβουλευτικό έλεγχο.»

«Αυτός ο στρατός αποτελείται από εκείνα τα μέλη του κοινοβουλίου που ενίσχυσαν την πατριωτική αποστολή του γερμανικού στρατού και προστατεύουν την Τουρκία από συριακά βλήματα», είπε αναφερόμενη στην εγκατάσταση αντιπυραυλικών συστημάτων του ΝΑΤΟ στη νότια Τουρκία, που έληξε τον περασμένο έτος, τρία χρόνια μετά την εγκατάσταση της.

Οι σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και της Άγκυρας επλήγησαν νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν το γερμανικό κοινοβούλιο ψήφισε ομόφωνα και αναγνώρισε ως γενοκτονία τις μαζικές δολοφονίες των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους που πραγματοποιήθηκαν το 1915-1916.