«Γερμανικό διαδίκτυο» ! Στο Βερολίνο το σχεδιάζουν

«Ναι» σε ένα παγγερμανικό διαδίκτυο, φαίνεται να είναι το νέο μότο της Deutsche Telekom, μετά από ένα καλοκαίρι το οποίο σημαδεύθηκε από το σκάνδαλο ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων στην πολύκροτη υπόθεση NSA. Οι αποκαλύψεις αφορούσαν και τη Γερμανία, κάτι το οποίο θορύβησε πολύ τους γερμανούς πολίτες. H ισχυρή γερμανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telekom, σε μια προσπάθεια να ανακτήσει το κύρος της που υπέστη σοβαρά πλήγματα από την υπόθεση των παρακολουθήσεων παρουσιάζει τώρα μια νέα πρόταση για τη δημιουργία ενός ασφαλούς ίντερνετ… από Γερμανούς για Γερμανούς.

Το εγχείρημα αυτό, όπως λέει στην DW o εκπρόσωπος της Telekom Φίλιπ Μπλανκ, στηρίζεται στην ιδέα ότι τα ηλεκτρονικά δεδομένα θα έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάσσονται με ασφάλεια μεταξύ γερμανικών διακομιστών και χρηστών, χωρίς να ελέγχονται από κάποια τρίτη χώρα.

Δαπανηρό εγχείρημα με αμφίβολο αποτέλεσμα

Παρά τα φιλόδοξα σχέδια της Τelekom, ειδικοί από τον χώρο των νέων τεχνολογιών στέκονται με σκεπτικισμό μπροστά σε ένα γερμανικό διαδίκτυο. Το συμβατικό διαδίκτυο, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, έχει δομηθεί και αναπτυχθεί με μία συγκεκριμένη λογική, η οποία δεν είναι άλλη από αυτή του «παγκόσμιου ιστού» και η οποία εξασφαλίζει την ταχύτητα καθώς και την χαμηλή τιμή στη χρήση των προσφερόμενων υπηρεσιών.
Σύμφωνα με τον εκδότη του περιοδικού πληροφορικής και νέων τεχνολογιών «iX» Γιούργκεν Ζέεγκερ, η στροφή προς ένα εθνικό διαδίκτυο θα συνεπαγόταν άμεσα την αύξηση της τιμής του, καθώς κάτι τέτοιο θα απαιτούσε τη δημιουργία νέων υποδομών.

Το εγχείρημα αυτό, όπως λέει στην DW o εκπρόσωπος της Telekom Φίλιπ Μπλανκ, στηρίζεται στην ιδέα ότι τα ηλεκτρονικά δεδομένα θα έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάσσονται με ασφάλεια μεταξύ γερμανικών διακομιστών και χρηστών, χωρίς να ελέγχονται από κάποια τρίτη χώρα.

Η δημιουργία νέων διαδικτυακών κόμβων που θα λειτουργούσαν μόνο εντός των γερμανικών συνόρων, θα ήταν συν τοις άλλοις πολύ δύσκολη. Οι βασικοί διακομιστές του διαδικτύοι βρίσκονται, μέχρι σήμερα, κυρίως στις ΗΠΑ, λέει ο Ζέεγκερ, κι έτσι η μετάβαση από αυτό το μοντέλο ανταλλαγής ηλεκτρονικών πληροφοριών σε κάποιο άλλο θα ήταν ιδιαίτερα δαπανηρή.

Χίμαιρα η ασφαλής ανταλλαγή email;

 … κάτι τέτοιο όμως είναι απολύτως εφικτό;
Το ίδιο αμφίβολη είναι και η ασφαλέστερη πλοήγηση, την οποία υπόσχονται οι υποστηρικτές ενός «εθνικού ίντερνετ». Ο Ζέεγκερ επισημαίνει: «Ακόμη και η δημιουργία ενός εθνικού διαδικτύου σημαίνει πως θα υπάρχει κάποιος κεντρικός φορέας στην εκάστοτε χώρα που θα συλλέγει και θα διασφαλίζει τη διακίνηση δεδομένων».

H Telekom διατείνεται επίσης πως μπορεί να εξασφαλίσει για τους χρήστες ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο και κυρίως ασφαλή ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων αλληλογραφίας, ενώ βρίσκεται ήδη σε συνεργασία με παρόχους υπηρεσιών email, όπως η GMX και η freenet ως προς την κρυπτογράφηση των μηνυμάτων.
Ωστόσο ο επικεφαλής της εταιρείας πληροφορικών συστημάτων QSC AG Τόμας Μπέζελ αναφέρει ότι «κάτι τέτοιο δεν αποτελεί καινοτομία, ενώ η τεχνολογία αυτή θεωρείται ήδη ξεπερασμένη».

ΠΗΓΗ: DW
Jennifer Franczek / Δήμητρα Κυρανούδη
Υπεύθ. Σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος 

Διαβάστε ακόμη:

Εθισμός στρατιωτικών στο διαδίκτυο – Το ΥΠΕΘΑ το ερευνά

Ασφάλεια στον κυβερνοχώρο – Το περιβάλλον και οι εξελίξεις