Η Γερμανία χρηματοδοτεί ισραηλινές κορβέτες

Η Γερμανία σκοπεύει να συγχρηματοδοτήσει την κατασκευή τεσσάρων κορβετών που θα ναυπηγηθούν στα γερμανικά ναυπηγεία Thyssen Krupp για λογαριασμό του Ισραήλ, βάσει συμφωνίας των δύο χωρών, που υπεγράφη τον περασμένο Νοέμβριο.

Η συμφωνία εγκρίθηκε από την επιτροπή εξόδων του γερμανικού κοινοβουλίου και θα οριστικοποιηθεί στα τέλη του τρέχοντος έτους, όπως ανέφερε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η Γερμανία συχνά συμμετέχει στη χρηματοδότηση ισραηλινών εξοπλιστικών προγραμμάτων, που αναλαμβάνουν γερμανικές εταιρείες. Αυτό κάνει τώρα με τις υπό ναυπήγηση κορβέτες, αυτό έπραξε και με τα έξι υπερσύγχρονα ισραηλινά υποβρύχια, της κλάσης Dolphin, που ναυπηγήθηκαν στη Γερμανία, εκ των οποίων η Γερμανία κατέβαλε το κόστος για τρία από αυτά. Η πάγια αυτή της Γερμανίας, μεταφράζεται από ορισμένους ως προσπάθεια εξιλώεσης για τους εκατομμύρια νεκρούς του Ολοκαυτώματος. Πιθανόν η πραγματικότητα να είναι πιο πεζή, όμως, αφού με τον τρόπο αυτό η Γερμανία εξασφαλίζει παραγγελίες για τις αμυντικές της βιομηχανίες, με ένα είδος κρατικής επιδότησης, αλλά και εξασφαλίζει την οικονομική της θέση της στην Αν. Μεσόγειο.

Το κόστος ναυπήγησης των δύο υποβρυχίων της κλάσης ανήλθε στα 1,3 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό η Γερμανία κατέβαλε, η ίδια, το 1/3, στα γερμανικά ναυπηγεία Howaldtswerke-Deutsche Werft AG, που τα κατασκεύασαν.
Στην περίπτωση των κορβετών το Βερολίνο θα καταβάλει 115 εκ. ευρώ, επί συνολικού κόστους 1 δισ. ευρώ.

Πηγή : worldbulettin
Μετάφραση-επιμέλεια : On Alert