Γκούρκας: Οι πιο σκληροτράχηλοι πολεμιστές στον κόσμο! – ΦΩΤΟ

Γύρω στο 1 μέτρο και 60 εκατοστά ο μέσος Gurkha με την πρώτη ματιά όχι μόνο δεν ξεχωρίζει αλλά ούτε και σου δίνει την εντύπωση ότι πρόκειται για στρατιώτη.
Παρόλα αυτά η λανθασμένη αυτή αντίληψη μπορεί να γκρεμιστεί αστραπιαία αν ποτέ τύχει να αντικρίσεις το στράτευμα των Gurkhas την ώρα της μάχης. Καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι σύνθημα τους είναι: ‘’Καλύτερα να πεθάνεις παρά να είσαι δειλός.’’

Οι ρίζες των Gurkhas

Προερχόμενοι από την ορεινή περιοχή του Νεπάλ οι Gurkhas ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με άλλο πολιτισμό όταν εισέβαλε στη περιοχή τους πάνω από 200 χρόνια πριν η Βρετανική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών ( British East India Company). Ρημαγμένη από τεράστιες απώλειες, οι βρετανικές δυνάμεις ήταν πρόθυμες να υπογράψουν κατευθείαν μια βιαστική συνθήκη ειρήνης. Όσο για τους Gurkhas ένας στρατιώτης γράφει στα απομνημονεύματά του: ‘’Ποτέ ξανά δεν είδα περισσότερη σταθερότητα και ανδρεία στη ζωή μου. Δεν το βάζουν στα πόδια και φαίνεται σαν να μην φοβούνται καθόλου το θάνατο.’’

Σύμφωνα με τους όρους της παραπάνω συνθήκης ειρήνης, οι Gurkhas είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο στρατό των Ανατολικών Ινδιών (East India Company’s army). Από τότε, περισσότεροι από 200.000 Gurkhas αγωνίστηκαν σχεδόν σε κάθε στρατιωτική εκστρατεία – και στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, στο Αφγανιστάν, ακόμη και στο σύντομο πόλεμο του 1982 των Νησιών Φόλκλαντ. Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ήταν η μόνη χώρα που επωφελήθηκε από τις υπηρεσίες των Gurkhas. H Σιγκαπούρη, η Μαλαισία και η Ινδία τους έχουν επίσης ενσωματώσει και στους δικούς τους στρατούς και τις δικές τους αστυνομικές δυνάμεις.

Οι ήρωες Gurkha

Χαρακτηριστικό παράδειγμα γενναιότητας των Gurkhas αποτελεί η περίπτωση του οπλίτη Lachhiman Gurung. Το 1945, ο Gurung ήταν σε μια τάφρο με δύο άλλους στρατιώτες, όταν 200 Ιάπωνες μαχητές άνοιξαν πυρ εναντίον τους. Μετά τον τραυματισμό των συντρόφων του, ο Gurung παρατήρησε αρκετές χειροβομβίδες οι οποίες έπεφταν κατευθείαν στο σημείο που βρισκόταν . Πρόλαβε να τις ρίξει πίσω εγκαίρως. Ωστόσο, μετά τις δύο πρώτες χειροβομβίδες για κακή του τύχη ήρθε καταπάνω του και μια τρίτη η οποία εξερράγη στο δεξί του χέρι.

Ενώ ήδη υπέφερε από πολλά τραύματα, ο Gurung κατάφερε να χρησιμοποιήσει το αριστερό του χέρι για να γεμίσει το όπλο του και εν τέλει σκότωσε αρκετούς Ιάπωνες στρατιώτες που είχαν κάνει έφοδο στον τάφρο του. Συνολικά, 31 Ιάπωνες στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Ο ζήλος των Gurkhas για τη μάχη έχει ένα κόστος όμως – καθώς 43.000 σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του Α ‘ και Β’ Παγκοσμίου’ Πολέμου. Παρόλο που έχουν υποστεί βαριές απώλειες, οι ηρωικές πράξεις πέρασαν απαρατήρητες. Μέχρι στιγμής, 26 Σταυροί Victoria έχουν απονεμηθεί σε συντάγματα Gurkha -το μεγαλύτερο παράσημο ανδρείας του Ηνωμένου Βασιλείου για την ανδρεία.

Διαβάστε: Οι μυστηριώδεις πολεμιστές από το Νεπάλ,πιστοί της Βασίλισσας!Δείτε το βίντεο ΕΔΩ

Σχεδόν 28.000 υποψήφιοι Gurkha ανταγωνίζονται κάθε χρόνο για 200 θέσεις στο βρετανικό στρατό. Όσοι είναι επιλέξιμοι, οφείλουν να κάνουν 75 άλματα στο πάγκο (bench jumps) μέσα σε ένα λεπτό και 70 sit-ups σε δύο μόλις λεπτά! Ο επόμενος στόχος τους μοιάζει με σκηνή από ταινία kung fu: Πρέπει να τρέξoυν 5 χιλιόμετρα μέχρι τους πρόποδες των Ιμαλαΐων με 25 κιλά βράχους στην πλάτη τους σε λιγότερο από 55 λεπτά!

Σε κάθε στρατιώτη Gurkha απονέμεται ένα παραδοσιακό όπλο γνωστό ως «kukri.» Το 18-ιντσών καμπύλο μαχαίρι λέγεται ότι σύμφωνα με το έθιμο πρέπει να δει αίμα. Αν μάλιστα ο στρατιώτης Gurkha δεν καταφέρει να εξοντώσει τον εχθρού του, θα πρέπει να αυτοτραυματιστεί πριν το τοποθετήσει πάλι στη θήκη του.

Η ακόλουθη ιστορία μοιάζει πολύ με αρχαίο μύθο παρά με αληθινό περιστατικό:
Ένας στρατιώτης στις μάχες των Gurkha στο Αφγανιστάν το 2011 προκειμένου να δωσει στοιχεία DNA σχετικά με θάνατο ένός ιδιαίτερου διοικητή των Ταλιμπάν για να γινει ταυτοποιήση, προχώρησε σε αποκεφαλισμό του αντάρτη και κουβάλησε τα μέρη του σώματος του πίσω στη βάση του μέσα σε μια τσάντα!

Διαβάστε: Οι φημισμένοι ΓΚΟΥΡΚΑΣ,παίζουν και χορεύουν ΖΟΡΜΠΑ – Δείτε το για να «ανεβείτε» ΕΔΩ

Το μέλλον των Gurkha

Ο ρόλος των στρατιωτών αυτών στο μέλλον είναι αβέβαιος. Ο αριθμός τους στο Βρετανικό στρατό μειώνεται εξαιτίας των περικοπών του προϋπολογισμού από 13.000 το 1994 σε 3.000 σήμερα.

Οι συντάξεις τους δεν ξεπερνούν τις 37 στερλίνες το μήνα γεγονός το οποίο έχει εγείρει αντιδράσεις σχετικά με την αντιμετώπιση τους.

Το Νεπάλ δεν είναι μέλος της Κοινοπολιτείας και οι Gurkhas δεν θεωρούνται Βρετανοί υπήκοοι, και ως εκ τούτου δημιουργούνται ανισότητες.

Βρετανοί αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει από την πλευρά τους ότι επιτρέποντας σε όλους τους 36.000 πρώην Gurkhas να έχουν είσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να δημιουργηθεί τεράστια πίεση όσον αφορά τη μετανάστευση και τις κοινωνικές υπηρεσίες.

Παρόλο που το μέλλον τους είναι αβέβαιο λόγω των περικοπών και της κακοδιαχείρισης που υπάρχει σχετικά με το ζήτημα τους ένα είναι σίγουρο: Παραμένουν μερικοί από τους πιο σκληροτράχηλους μαχητές του κόσμου!

Πηγή: Business Insider
Mετάφραση: Μαξούρη Αγγελική