Για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης κατηγορείται η Ρωσίδα δικηγόρος από την υπόθεση Μιούλερ

Η Ρωσίδα δικηγόρος Νατάλια Βεσλενίτσκαγια, η οποία είχε συμμετάσχει τον Ιούνιο του 2016 σε μια συνάντηση στον ουρανοξύστη Τραμπ με τον μεγαλύτερο γιό του Ντόναλντ Τραμπ, συμβούλους του προεκλογικού επιτελείου του και άλλους Ρώσους αξιωματούχους, κατηγορείται για παρεμπόδιση του έργου της αμερικανικής δικαιοσύνης κατά την έρευνα μιας υπόθεσης που αφορούσε την ρωσική εταιρεία Prevezon Holdings, η οποία σχετίζονταν με ξέπλυμα χρήματος.

Η εισαγγελία του Μανχάταν στη πολιτεία της Νέας Υόρκης, σε ανακοίνωση της, που κοινοποίησε σήμερα, απήγγειλε στη Ρωσίδα δικηγόρο Ναταλία Βεσελνίτσκαγια, την κατηγορία της παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης κατά την έρευνα της υπόθεσης που αφορούσε την ρωσική εταιρεία Prevezon Holdings.

Όπως αναφέρει το κατηγορητήριο, η Βεσελνίτσκαγια συνέδραμε στην υπεράσπιση της εταιρείας, η οποία κατηγορείτο στις Ηνωμένες Πολιτείες για νομιμοποίηση χρημάτων που προέρχονται από τον ρωσικό προϋπολογισμό.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι η Βεσελνίτσκαγια απέστειλε στο δικαστήριο στοιχεία «τα οποία παραπλανούν σκοπίμως» όπως και ότι για αυτό τον σκοπό «συνεργάστηκε μυστικά με Ρώσο εισαγγελέα».

Το γεγονός αυτό της συνεργασίας της με Ρώσο εισαγγελέα, όπως και η συνάντηση που είχε με τον γιό του Ντοναλντ Τραμπ, τον γαμπρό του Τζάρετ Κουσνέρ και τον επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ στις 9 Ιουνίου του 2016, δημιούργησαν την υπόνοια ότι η Βεσλνίτσκαγια είναι άνθρωπός του Κρεμλίνου.

«Όλα αυτά κάνουν την συνάντηση πιο ειδεχθή» δήλωσε η Μπαρμπαρα Μακ Κουέιντ, πρώτην εισαγγελέας του ανατολικού Μίσιγκαν, προσθέτοντας ότι «είναι ένα ακόμη στοιχείο για να υποθέσει κανείς ότι ενεργούσε εξ ονόματος της ρωσικής κυβέρνησης».

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλτν Τραμπ είχε αρνηθεί ότι είχε γνώση της συνάντησης εκείνης όπως και ότι είχε συνωμοτήσει με τη Ρωσία ώστε να επηρεάσει τις εκλογές, χαρακτηρίζοντας την έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Μιούλερ ως «κυνήγι μαγισσών».

Ο γιός του Ντόναλντ είχε δηλώσει ότι συμφώνησε να συμμετάσχει στην συνάντηση με την Βεσλενίτσκαγια επειδή του είχαν υποσχεθεί ότι θα πάρει πληροφορίες για την Χίλαρι Κλίντον που ήταν η αντίπαλος τους Τραμπ στις προεδρικές εκλογές.

Η Νατάλια Βεσελνίτσκαγια, εάν αποδειχθεί ότι είναι ένοχη, κινδυνεύει να της επιβληθεί ποινή δεκαετούς φυλάκισης. Στο κατηγορητήριο πάντως αναφέρεται ότι την παρούσα στιγμή η Βεσελνίτσκαγια διαμένει στην Ρωσία.

Η αγωγή της αμερικανικής κυβέρνησης κατά της εταιρείας Prevezon Holdings κατατέθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013. Η εισαγγελία της Νέας Υόρκης κατέθεσε την αγωγή, με την υποψία ότι ένας όμιλος εταιρειών επιχείρησε να νομιμοποιήσει χρήματα που είχαν υπεξαιρεθεί από τον ρωσικό προϋπολογισμό, ενώ είχε ζητήσει την κατάσχεση όλων των περιουσιακών στοιχείων της Prevezon Holdings στις Ηνωμένες Πολιτείες. Γίνονταν λόγος για μια απάτη 230 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στις 12 Μαΐου του 2018 οι αμερικανικές αρχές και η Prevezon Holdings σύναψαν μια συμφωνία, με βάση την οποία η εισαγγελία της Νέας Υόρκης παύει να έχει απαιτήσεις εν σχέση με τους κατηγορούμενους

Το όνομα της Νατάλια Βεσελνίτσκαγια, είχε εμπλακεί εξαιτίας της συνάντησης της που είχε με συμβούλους του επιτελείου του Τραμπ στην Νέα Υόρκη τον Ιούνιο του 2016, στην έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ, που ερευνούσε την πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στην προεδρική προεκλογική εκστρατεία του 2016. Η Μόσχα αρνήθηκε την οποια εμπλοκή στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Ο εκπρόσωπος του εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση που προέκυψε κατά της Βεσλενίτσκαγια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ