Γιατί η Ρωσία δεν μπορεί να αποκτήσει stealth βομβαρδιστικό

Δεν είναι σαφές αν η Ρωσία χρειάζεται πραγματικά το βομβαρδιστικό νέας γενιάς, Tupolev PAK-DA. Το Tu-160M2, το οποίο μπαίνει στην παραγωγή τα επόμενα χρόνια, σε συνδυασμό με το νέο μυστικό πύραυλο μεγάλης εμβέλειας, θα έδινε στο Κρεμλίνο εξαιρετική ικανότητα χτυπήματος με πολύ χαμηλότερο κόστος.

Η Ρωσία προετοιμάζεται για την ενδεχόμενη έναρξη της παραγωγής για το βομβαρδιστικό επόμενης γενιάς PAK-DA, παρόλο που το αεροσκάφος δεν θα είναι έτοιμο για πολλά χρόνια. Μία από τις πολλές προκλήσεις που πρέπει να ξεπεράσουν οι Ρώσοι είναι η έλλειψη εκπαιδευμένου και έμπειρου προσωπικού για την κατασκευή ενός τόσο περίπλοκου αεροσκάφους.

Ο γενικός διευθυντής του Kazan Aviation Plant (KAZ) Nikolai Savitskih δήλωσε ότι εργάζονται για το σχεδιασμό και την οργάνωση μελλοντικού συγκροτήματος για την παραγωγή αεροσκαφών μεγάλης εμβέλειας, τονίζοντας ότι η εταιρεία του ανέλαβε την παραγωγή για τα επόμενα 10 χρόνια

Αυτή τη στιγμή, η Tupolev εργάζεται με σύμβαση για την ανάπτυξη και την κατασκευή ενός πρωτοτύπου για το νέο βομβαρδιστικό. Ωστόσο, το εργοστάσιο του Kazan – το οποίο θα κατασκευάσει επίσης το Tupolev Tu-160M2 Blackjack, έχει ανάγκη περισσότερους εκπαιδευμένους εργαζόμενους, όπως μηχανικοί, σχεδιαστές και εν γένει ειδικά καταρτισμένο προσωπικό.

Το 2017,εγκρίθηκε από την κυβέρνηση ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την κατάρτιση και τη διατήρηση προσωπικού στο πλαίσιο των προγραμμάτων του μελλοντικού βομβαρδιστικού μεγάλης εμβέλειας (PAK-DA), Tu-160 με ποσό άνω των 2,6 δισεκατομμυρίων ρουβλιών μέχρι το 2025

Ο Michael Kofman,ειδικός στις ρωσικές στρατιωτικές υποθέσεις στο Κέντρο Ναυτικών Αναλύσεων, δήλωσε ότι το πρόγραμμα PAK-DA είναι περισσότερο ή λιγότερο πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης προς το παρόν. Το κλειδί για την επιτυχία του προγράμματος εξαρτάται από την ικανότητα της Ρωσίας να αναπτύξει ένα κατάλληλο εργοστάσιο για το νέο βομβαρδιστικό και την ικανότητά του να κατασκευάζει τις ειδικές stealth επιφάνειες που απαιτούνται.

Εάν η Ρωσία μπορεί να βρει τα χρήματα για το αναπτυξιακό αυτό πρόγραμμα, τότε υπάρχει πραγματική πιθανότητα να ξεκινήσει η παραγωγή του PAK-DA την επόμενη δεκαετία.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν η Ρωσία χρειάζεται πραγματικά το βομβαρδιστικό νέας γενιάς, Tupolev PAK-DA. Το Tu-160M2, το οποίο μπαίνει στην παραγωγή τα επόμενα χρόνια, σε συνδυασμό με το νέο μυστικό πύραυλο μεγάλης εμβέλειας, θα έδινε στο Κρεμλίνο εξαιρετική ικανότητα χτυπήματος με πολύ χαμηλότερο κόστος.

Εφόσον είναι πιο οικονομικό και πιο γρήγορο να παραχθεί ένας πύραυλος ακριβείας μεγάλης εμβέλειας, δεν υπάρχουν πολλά επιχειρήματα για την ανάπτυξη ενός πολύ ακριβού, περίπλοκου και χρονοβόρου για την παραγωγή του, βομβαρδιστικό.

Επίσης, η Ρωσία διαθέτει ήδη μεγάλο αριθμό  stealth πυραύλων μεγάλης εμβέλειας, ενώ πολλοί άλλοι βρίσκονται υπό ανάπτυξη. Ο Kofman, προσέθεσε πως το Κρεμλίνο θα ήταν πιο ορθολογικό να δαπανήσει τα χρήματά του για να αναβαθμίσει το Tupolev Tu-95 και να αναπτύξει πιο αποδοτικούς κινητήρες για το Tu-160 από το να ξοδεύει χρήματα σε ένα PAK-DA. Δηλαδή, είναι προτιμότερο για τους Ρώσους να αναβαθμίσουν τα Tu-95 και Tu-160, η βελτίωση των οποίων, αν γίνει στην απόδοση των καυσίμων και τους κινητήρες, θα φέρει θετικά αποτελέσματα και θα επηρεάσει σε μεγαλύτερο βαθμό από το αναμενόμενο.


Πηγή: National Interest