Γιατί οι Κινέζοι φοβούνται την αναθεώρηση του Ιαπωνικού συντάγματος

Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης καταδικάζουν ως «επικίνδυνη» την απόφαση του ιαπωνικής κυβέρνησης να επιτρέψει στις ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις τη συμμετοχή σε εξωτερικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, τη στιγμή που το Πεκίνο και το Τόκιο βρίσκονται αντιμέτωπα με εκατέρωθεν εδαφικές διεκδικήσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε παρουσίασε χθες μία νέα ερμηνεία του ιαπωνικού συντάγματος, σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται στις ιαπωνικές δυνάμεις αυτοάμυνας να συμμετέχουν σε εξωτερικές στρατιωτικές επιχειρήσεις με σκοπό να συνδράμουν συμμάχους, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε μία ιστορική αναθεώρηση του πνεύματος του ειρηνιστικού συντάγματος του 1947.

«Η ιαπωνική κυβέρνηση είναι υπερβολικά πρόθυμη να απαλλαγεί από τον μεταπολεμικό σύστημα», γράφει η Λαϊκή Ημερησία, όργανο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος , στο κύριο άρθρο της , χαρακτηρίζοντας την απόφαση «επικίνδυνο σημάδι» και «προειδοποίηση».

Το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, σε κινδυνολογικό τόνο, καταδικάζει την απόφαση του Τόκιο θέτοντας το προκλητικό ερώτημα: «Η Κίνα περιλαμβάνεται στο εξής στα στρατιωτικά σας σχέδια;».

Η Κίνα και η Ιαπωνία βρίσκονται αντιμέτωπες στη Νότια Σινική Θάλασσα εξαιτίας εκατέρωθεν εδαφικών διεκδικήσεων, που αφορούν κυρίως στα Νησιά Σενκάκου, τα οποία τελούν υπό ιαπωνική διοίκηση, αλλά το Πεκίνο διεκδικεί υπό την ονομασία Ντιαογιού, και όπου περιπολούν κινεζικά και ιαπωνικά πλοία.

«Η Ιαπωνία έχει βεβαρυμένο παρελθόν ύπουλων επιθέσεων, όπως έχει πράξει τα τελευταία εκατό χρόνια κατά της Κίνας, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Τώρα, προσφέροντας διευρυμένα περιθώρια δράσης στον στρατό της, η Ιαπωνία προκαλεί και πάλι ανησυχία στον κόσμο», αναφέρει το πρακτορείο.

Σύμφωνα με την China Daily, ο Σίνζο Αμπε άνοιξε το «κουτί της Πανδώρας»: «Οι απόπειρες των ιαπώνων πολιτικών να ξαναγράψουν την Ιστορία και οι ανάρμοστες ενέργειες της χώρας τους κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου δείχνουν ότι η Ιαπωνία δεν αξίζει της ίδιας μεταχείρισης με τις άλλες χώρες».

Η εφημερίδα Global Times δημοσιεύει σκίτσο που παριστάνει τον Σίνζο Αμπε ως «Ράμπο» , με μπαντάνα στο μέτωπο, κραδαίνοντας βαρύ πυροβόλο όπλο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν ότι η κλιμάκωση των εντάσεων στην Ασία θα φρενάρει την άνοδο της ισχύος της Κίνας, αναφέρει η εφημερίδα ζητώντας «την αποκάλυψη των διαβολικών προθέσεων των ιαπώνων συντηρητικών».

Η Κίνα έχει τον μεγαλύτερο σε ανθρώπινο δυναμικό στρατό του κόσμου και τα μέσα που αυτός διαθέτει υπερβαίνουν τις ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις. Η Κίνα διαθέτει 4 φορές περισσότερα αεροσκάφη και 9 φορές περισσότερα άρματα μάχης. Ο επίσημος αμυντικός προϋπολογισμός της Κίνας ανήλθε σε 119,5 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2013, έναντι 51 δισεκατομμυρίων για την Ιαπωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΗΠΑ: Η Κίνα εκσυγχρονίζει τον στρατό με 145 δις δολάρια – ΒΙΝΤΕΟ