Γιατί οι πύραυλοι της Ρωσίας έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στην πορεία του πολέμου στην Ουκρανία;

Οι πρόσφατες ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στην Ουκρανία, ήταν οι μεγαλύτερες από την έναρξη του πολέμου, ενώ σκότωσαν τουλάχιστον 19 ανθρώπους και έκοψαν το ρεύμα σε εκατοντάδες πόλεις και χωριά σε όλη τη χώρα.

Τα πλήγματα έφεραν «χαμόγελα» στη Μόσχα, καθώς τα θεωρούν ως σημείο καμπής που καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της Ρωσίας σε αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική της επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Ωστόσο, δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι τα πλήγματα είχαν ένα μεγάλο κόστος για τη Ρωσία, εξάντλησαν τη προσφορά πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, δεν έπληξαν κανέναν σημαντικό στρατιωτικό στόχο και είναι απίθανο να αλλάξουν την πορεία του πολέμου, που «δεν πηγαίνει καλά» για τη Μόσχα.

«Η Ρωσία δεν διαθέτει αρκετούς πυραύλους για να πραγματοποιεί συχνά επιθέσεις αυτού του είδους, καθώς εξαντλεί τα αποθέματά της και οι Ουκρανοί αναχαιτίζουν πολλούς από αυτούς», υποστηρίζει ο Lawrence Freedman, ομότιμος καθηγητής πολεμικών σπουδών στο King’s College. «Επομένως, αυτή δεν είναι μια νέα στρατηγική που κερδίζει τον πόλεμο, αλλά η οργή ενός κοινωνιοπαθούς», δήλωσε, αναφερόμενος στον Ρώσο πρόεδρο.

Οι επιθέσεις της Δευτέρας έφεραν «χαμόγελα» στο Κρεμλίνο

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν περιέγραψε τα χτυπήματα ως «απάντηση» στην έκρηξη που κατέστρεψε τη γέφυρα της Κριμαίας την περασμένη Κυριακή, την οποία έχτισε ο Πούτιν μετά την παράνομη προσάρτηση της χερσονήσου  το 2014.

Ο Ραμζάν Καντίροφ, ο πιστός ηγέτης του Πούτιν στην περιοχή της Τσετσενίας της Ρωσίας, ο οποίος είχε ζητήσει πρόσφατα την απόλυση στρατιωτικών διοικητών, είπε ότι πλέον είναι 100% ευχαριστημένος από την έκβαση της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».

Η Margarita Simonyan, επικεφαλής του RT, του ρωσικού κρατικού καναλιού στο εξωτερικό, είπε ότι η Μόσχα περίμενε την ιδανική στιγμή για να επιδείξει τη δύναμή της. Παραθέτοντας μια παροιμία, έγραψε στο Twitter: «Ένας Ρώσος αρματώνει τα άλογά του αργά, αλλά τα οδηγεί γρήγορα».

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αναπληρωτής επικεφαλής του συμβουλίου ασφαλείας του Πούτιν, είπε ότι η Ρωσία θα είναι πλέον σε θέση να διευρύνει τους στόχους της: «Στόχος των μελλοντικών μας ενεργειών, κατά την άποψή μου, θα πρέπει να είναι η πλήρης διάλυση του πολιτικού καθεστώτος της Ουκρανίας».

Για πόσο θα μπορεί η Ρωσία να συνεχίσει αυτόν τον ρυθμό;

Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι η Ρωσία εκτόξευσε 83 πυραύλους cruise τη Δευτέρα και ότι κατέρριψε τουλάχιστον 43 από αυτούς. Η Μόσχα δήλωσε ότι εκτόξευσε πάνω από 70 και όλοι οι στόχοι της χτυπήθηκαν.

Κάθε πύραυλος cruise Kalibr εκτιμάται ότι κοστίζει περισσότερα από 6,5 εκατομμύρια δολάρια, πράγμα που σημαίνει ότι η Μόσχα εκτόξευσε πυραύλους αξίας περίπου μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων σε μία μόνο ημέρα.

Δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές δεν έχουν σταθερά στοιχεία για το πόσοι πύραυλοι έχουν απομείνει στη Ρωσία, αλλά εδώ και μήνες πιστεύουν ότι πλέον η προμήθεια είναι περιορισμένη.

Μπορεί η Ουκρανία να προστατευθεί;

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισήμανε στους συμμάχους του ότι η διασφάλιση περισσότερης αεράμυνας για την Ουκρανία είναι η νούμερο ένα προτεραιότητά του. Δυτικοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, έχουν υποσχεθεί περισσότερα συστήματα, αν και χρειάζεται χρόνος για να τα παραδώσουν.

Η Ουκρανία βασίζεται πλέον σε συστήματα αεράμυνας της Σοβιετικής εποχής, όπως το S-300. Η Ουάσιγκτον υποσχέθηκε πριν από αρκετούς μήνες να στείλει το εξελιγμένο της σύστημα NASAMS, αλλά είπε στα τέλη Σεπτεμβρίου ότι η παράδοση ήταν ακόμη περίπου δύο μήνες μακριά.

Στην πράξη, στρατιωτικοί ειδικοί λένε ότι η Ουκρανία πιθανότατα δεν θα μπορέσει ποτέ να υπερασπιστεί ολόκληρη την χερσαία της έκταση, τη δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη μετά την ίδια τη Ρωσία.

Αεροπορικά συστήματα, όπως το αμερικανικό πυραυλικό σύστημα Patriot, έχουν σχεδιαστεί κυρίως για την προστασία συγκεκριμένων στόχων, υψηλής προτεραιότητας. Άλλα συστήματα είναι ικανά να παρέχουν ευρύτερη προστασία, αλλά σε μια σχετικά μικρή περιοχή, όπως το σύστημα «Iron Dome» του Ισραήλ που προστατεύει μια χώρα περίπου στο ένα εικοστό της Ουκρανίας.

Ενώ ο ισχυρισμός του Κιέβου ότι έχει καταρρίψει περισσότερους από τους μισούς πυραύλους είναι αδύνατο να επαληθευτεί, είναι χαρακτηριστικό ότι η Ρωσία δεν έπληξε στόχους με υψηλότερη στρατηγική αξία, όπως κυβερνητικά κτίρια στην πρωτεύουσα, τα οποία είναι πιθανό να προστατεύονταν καλύτερα.

Και μετά, τι;

Η Ρωσία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις ίδιες στρατηγικές δυσκολίες που είχε πριν από τις επιθέσεις της Δευτέρας: απογοητευμένες και ανεπαρκώς εξοπλισμένες δυνάμεις «απλωμένες» κατά μήκος της πρώτης γραμμής 1.000 χιλιομέτρων και μεγάλες γραμμές ανεφοδιασμού ευάλωτες στις ουκρανικές επιθέσεις.

Τα αρχικά πλεονεκτήματα της Ρωσίας, κυρίως η τεράστια δύναμη πυρός του πυροβολικού της, της επέτρεψαν να καταστρέψει και να καταλάβει πόλεις τον Μάιο-Ιούλιο. Αλλά από τον Σεπτέμβριο, οι βαριές δυνάμεις του πυροβολικού έχουν αποδειχθεί ότι δεν τα κατάφεραν τόσο καλά στην υπεράσπιση του κατεχόμενου εδάφους από κινητές και όλο και πιο καλά εξοπλισμένες ουκρανικές μονάδες.

Η Μόσχα εξακολουθεί να μην έχει τον έλεγχο στον ουκρανικό εναέριο χώρο, κάτι που θα επέτρεπε περισσότερα πλήγματα με αεροσκάφη και ελικόπτερα, που τη βοήθησαν να νικήσει τους αντάρτες στη Συρία και την Τσετσενία.

Ο Μπεν Χότζες, πρώην διοικητής των αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων στην Ευρώπη, είπε ότι παρά τις επιθέσεις της Δευτέρας, η Ουκρανία εξακολουθεί να φαίνεται να έχει «την ίδια ορμή» στο πεδίο της μάχης. «Το σύστημα logistics της Ρωσίας έχει εξαντληθεί και κανένας Ρώσος δεν θέλει να πολεμήσει στον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία», έγραψε στο Twitter.

Πηγή: Reuters