Γιατι το F – 35 τυλίγεται στις φλόγες! ΦΩΤΟ


Το F-35 Lightning II υποτίθεται ότι θα ειναι το κύριο μαχητικό αεροσκάφιος των ΗΠΑ για τις επόμενες δεκαετίες.
Αλλα υπάρχει ενα μικρό πρόβλημα σε αυτο καθώς το F-35 μπορεί, ξαφνικά, να πιάσει φωτιά … κατα την διάρκεια απογειωσης ή προσγείωσης.

Αυτο ακριβώς συνέβη τον Ιούνιο του 2014, οταν κατα την διάρκεια προσγείωσης, ενα F-35 τυλίχθηκε στις φλόγες! Μια νέα έκθεση από την Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ φέρνει στο φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία για το τι ακριβώς συνέβη με το νέο «hot» μαχητικό αεροπλάνο της Αμερικής.

Ο στρατός χαρακτηρίζει τη φωτιά ως “Class A Mishup”, που σημαίνει ένα ατύχημα που προκαλεί θάνατο, μόνιμη βλάβη ή κατι που κοστίζει πάνω απο $ 2.000.000 σε ζημιές. Σύμφωνα με την έκθεση, αυτό το συγκεκριμένο περιστατικό θα κοστίσει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας “ανω των” $50.000.000 σε ζημιές.

Και θα μπορούσε να συμβεί ξανά.

Παρακάτω θα διαβάσετε πως οι ερευνητές της Πολεμικές Αεροπορίας χαρακτηρίζουν το συμβάν.

Το αεροσκάφος είχε προγραμματιστεί να πετάξει με τέσσερα αλλα αεροσκάφη για εκπαιδευτικούς λόγους. Αλλά πριν από την απογείωση, δύο απο τα αεροσκάφη που ειχαν προγραμματιστεί για την πτήση «είχαν ελαφρές καθυστερήσεις συντήρησης.» Οι Αξιωματούχοι της Πολεμικής Αεροπορίας αποφάσισαν να συνεχίσει η αποστολή, στέλνοντας δυο άλλα αεροσκάφη. Το «ατυχές αεροσκάφος” (“Mishup plane”) – οπως το αποκαλεί η Πολεμική αεροπορία, θα ηταν δευτερο στον σχηματισμό.

Αλλά καθώς το αεροπλάνο κατέβαινε στον διάδρομο αντιμετώπισε πρόβλημα στον κινητήρα. Τα συστήματα προειδοποίησης ήχησαν στο διαπασών, ο πιλότος έκλεισε τον κινητήρα και στη συνέχεια εκτινάχθηκε απο το πιλοτήριο. Αμέσως μετά εξελίχθηκε μια πύρινη κόλαση!
“Η διαρροή υγρών συνέχισε και συνεπώς και η πυρκαγιά» αναφέρει η έκθεση. «Η φωτιά κατέστρεψε τα δύο τρίτα του πίσω μέρους του αεροσκάφους πριν την θέσουν υπο έλεγχο οι πυροσβέστες.» Οι πυροσβέστες κατάφεραν να σβήσουν τις φλόγες «περίπου επτά λεπτά μετά τις πρώτες ενδείξεις από την φωτιά.»

Αυτό που συνέβη δεν είναι τόσο τυχαίο. Μερικοί απο το προσωπικό ειχαν ήδη εκφράσει ανησυχίες ότι ο κινητήρας του F-35 – γνωστός και ως η F135 – είναι επικίνδυνος για την ασφάλεια. Ήδη από το 2007, οι μηχανικοί προειδοποίησαν ότι θα μπορούσε να προκληθεί σοβαρή πυρκαγιά αν υπήρχε διαρροή καυσιμων στον χώρο του κινητήρα.
Το 2013, οι δοκιμές επιβεβαίωσαν τους φόβους αυτούς «και έδειξαν ποσο ευάλωτος ηταν ο κινητήρας στο ενδεχόμενο φωτιάς απο, μεταξύ άλλων, άμεση ζημιά στους αγωγούς καυσίμου του κινητήρα,» ανέφερε η έκθεση.

Αλλά ήταν το περιστατικό του 2014 που έφερε τις ανησυχίες περι πυρκαγιάς στο προσκήνιο.

Ο τρόπος που η έκθεση της Αεροπορίας αναφέρεται στο περιστατικό δειχνει ότι παρά τις δοκιμασίες που εχουν γίνει κατα την διάρκεια της πορείας του αεροσκάφους υπάρχουν ακομη ανησυχίες σχετικά με αυτό ακριβώς το σενάριο, στο οποίο το Πεντάγωνο δεν έδωσε την προτεραιότητα που έπρεπε.

Η καταστροφική ομως αποτυχία δεν προκλήθηκε από ανθρώπινο λάθος. Οι ερευνητές μίλησαν με όλους οσους ασχολήθηκαν με τη τη συντήρηση και τη λειτουργία του αεροσκάφους στο Eglin και όπως ανέφερε η έκθεση δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν οτι ηταν το προσωπικό ο παραγοντας για την αποτυχία.

Το απότελεσμα, αφου δεν έπαιξε ρόλο ο ανθρώπινος παραγόντας, ειναι οτι το πιο ακριβό οπλικό σύστημα των ΗΠΑ θα μπορούσε σε μια ανυποψίαστη στιγμή να ξαναπιάσει φωτιά.

Πηγή – warisboring
Μετάφραση – OnAlert