OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Γιόαβ Γκάλαντ: «Μια συμφωνία με την Χαμάς στη Γάζα θα μας επιτρέψει να επικεντρωθούμε σε άλλα μέτωπα»

10/09/2024 - 20:28
Γκαλάντ
Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μια συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, που θα περιλάμβανε και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στον θύλακα, θα ήταν μια «στρατηγικής σημασίας ευκαιρία» η οποία θα επέτρεπε στο Ισραήλ να αντιμετωπίσει άλλες στρατιωτικές προκλήσεις, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Γιόαβ Γκάλαντ.

Η επιστροφή των ομήρων «δεν είναι απλώς ένας από τους στόχους του πολέμου, αντικατοπτρίζει επίσης τις αξίες μας», είπε ο Γιοάβ Γκάλαντ σε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων ξένων μέσων ενημέρωσης. «Το να καταλήξουμε σε μια τέτοια συμφωνία είναι επίσης μια στρατηγική ευκαιρία που θα μας προσέφερε αυξημένες πιθανότητες να αλλάξουμε την κατάσταση, σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, σε όλα τα μέτωπα», πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο Γκάλαντ έκανε αυτές τις δηλώσεις χθες και επέτρεψε να δημοσιοποιηθεί ένα μέρος τους σήμερα.

Τα άλλα μέτωπα του Ισραήλ

Από την έναρξη του πολέμου, μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου 2023, οι βίαιες συγκρούσεις αυξάνονται στη Δυτική Όχθη, ενώ ο ισραηλινός στρατός και η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν σχεδόν καθημερινά πυρά στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ.

Στη Συρία, το Ισραήλ φέρεται ότι πλήττει στόχους που πρόσκεινται στο Ιράν (σπανίως αναλαμβάνει την ευθύνη για τα πλήγματα, αλλά ποτέ δεν την αποποιείται) και η Τεχεράνη απείλησε ότι θα «απαντήσει» με τη δολοφονία, στις 31 Ιουλίου, του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια.

Στο Ιράκ, παραστρατιωτικοί που στηρίζονται από το Ιράν λένε ότι εκτοξεύουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη, παγιδευμένα με εκρηκτικά, προς το έδαφος του Ισραήλ ενώ στην Υεμένη οι αντάρτες Χούθι έχουν εκτοξεύσει πολλούς πυραύλους προς το ιρανικό έδαφος. Τον Ιούλιο ανέλαβαν την ευθύνη για μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος από την οποία σκοτώθηκε ένας άνθρωπος στο Τελ Αβίβ.

Ο Γκάλαντ ζητά συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων

Από τα τέλη Αυγούστου, η προοπτική μιας συμφωνίας με βάση το «σχέδιο τριών φάσεων» που πρότεινε τον Μάιο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, απομακρύνεται δεδομένου ότι η Χαμάς και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αλληλοκατηγορούνται ότι παρεμποδίζουν τις έμμεσες διαπραγματεύσεις.

Ο Νετανιάχου δέχεται πιέσεις από τους διαδηλωτές που ζητούν μια συμφωνία «τώρα» για να σωθούν οι όμηροι, όσο ακόμη υπάρχει χρόνος. Ωστόσο τα ακροδεξιά κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνησή του δεν κρύβουν την αντίθεσή τους σε μια συμφωνία που, όπως λένε, θα έβλαπτε τα συμφέροντα και την ασφάλεια του Ισραήλ.

Για τον Γκάλαντ όμως «το Ισραήλ θα έπρεπε να συνάψει μια συμφωνία που θα επέτρεπε την παύση (των μαχών) για έξι εβδομάδες και την επιστροφή των ομήρων», όπως προβλέπει η πρώτη φάση του σχεδίου του Μπάιντεν.

«Η Χαμάς, ως στρατιωτικός σχηματισμός, δεν υπάρχει πλέον» στη Γάζα απ’ όπου διεξάγει τώρα «ανταρτοπόλεμο», εκτίμησε. «Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε την κατάσταση (…) στο βόρειο μέτωπο και να επιστρέψουν στις εστίες μας οι (δεκάδες χιλιάδες) συμπολίτες μας» που αναγκάστηκαν να φύγουν από την περιοχή, πρόσθεσε αναφερόμενος στις συγκρούσεις με τη Χεζμπολάχ. «Θα το καταφέρουμε, είτε μέσω μιας συμφωνίας που θα εξαλείψει την παρουσία της Χεζμπολάχ στα σύνορά μας, είχε με στρατιωτική δράση», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: ΓΙΟΑΒ ΓΚΑΛΑΝΤΙΣΡΑΗΛΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣΧΑΜΑΣ

Related Posts

Στενά του Ορμούζ
ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Δύο ναρκαλιευτικά απέπλευσαν από τη Σικελία με «τελικό» προορισμό τα Στενά του Ορμούζ

16/05/2026 - 09:29
Ταϊβάν
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ταϊβάν «υπενθυμίζει» στον Τραμπ πως η πώληση όπλων έχει εγκριθεί με νόμο από τις ΗΠΑ

16/05/2026 - 09:08
Ισραήλ - Χαμάς
ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Επίθεση του Ισραήλ με στόχο τον ντε φάκτο ηγέτη της Χαμάς, Ντιν αλ Χαντάντ

16/05/2026 - 08:19

Διαβάστε Επίσης

«Ασπίδα του Αχιλλέα»: «Μαγνήτης» αμυντικών κολοσσών ο ελληνικός θόλος των 3 δισ.

Ιταλία: Δύο ναρκαλιευτικά απέπλευσαν από τη Σικελία με «τελικό» προορισμό τα Στενά του Ορμούζ

Η Ταϊβάν «υπενθυμίζει» στον Τραμπ πως η πώληση όπλων έχει εγκριθεί με νόμο από τις ΗΠΑ

Γάζα: Επίθεση του Ισραήλ με στόχο τον ντε φάκτο ηγέτη της Χαμάς, Ντιν αλ Χαντάντ

Στο κυνήγι του «ΚΙΜΩΝΑ»: Η πρώτη προσπάθεια της Τουρκίας να «ακτινογραφήσει» τη νέα φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού

Τραμπ: Εξουδετερώσαμε στη Νιγηρία το Νο 2 στην ιεραρχία του ISIS

Καιρός σήμερα: Άστατος με πιθανές βροχές – Χαλαζοπτώσεις σε Ήπειρο και Μακεδονία

Σαν σήμερα: Το 1868 οι Κρήτες επαναστάτες νικούν τους Τούρκους σε μάχη στο Γάζι Ηρακλείου

Top News

O Akylas για τον τραυματισμό του πριν τον τελικό: «Ούρλιαζα, χοροπηδούσα σαν το κατσίκι»

Eurovision: Το σκάνδαλο ψηφοφορίας το 2022 και η μεγάλη αλλαγή που έφερε - Όταν η στατιστική «μίλησε»

Πλακιάς κατά Καρυστιανού: Κατέθεσε ελλιπές κατηγορητήριο με αποτέλεσμα ο Κώστας Καραμανλής να παραπεμφθεί για πλημμέλημα

J2US όπως Eurovision: Πρόσωπα - έκπληξη και καλλιτέχνες ερμήνευσαν εμβληματικά τραγούδια του διαγωνισμού

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert