Γιόχανσον: Επισκέπτεται την Τουρκία με ατζέντα το Αφγανιστάν και το προσφυγικό

Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον θα επισκεφθεί σήμερα και αύριο την Άγκυρα για να ξεκινήσει ο «διάλογος υψηλού επιπέδου» της ΕΕ με την Τουρκία σε θέματα μετανάστευσης και ασφάλειας, όπου και θα συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σόιλου, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, η κατάσταση στο Αφγανιστάν και τα θέματα μετανάστευσης και ασφάλειας που επηρεάζουν την ΕΕ και την Τουρκία. Ο «διάλογος υψηλού επιπέδου», έρχεται σε συνέχεια των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24ης και 25ης Ιουνίου, με τα οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεργαστεί με την Τουρκία και να συζητήσει θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, σε πλαίσιο διαλόγων υψηλού επιπέδου.

Ο στόχος για τους Αφγανούς πρόσφυγες στην ΕΕ

Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη διάρκεια του φόρουμ υψηλού επιπέδου για την κατάσταση στο Αφγανιστάν και την επανεγκατάσταση Αφγανών προσφύγων που έγινε διαδικτυακά την περασμένη βδομάδα, η Ευρωπαία Επίτροπος είπε ότι οι χώρες της ΕΕ δεν ανακοίνωσαν δεσμεύσεις για νέες επανεγκαταστάσεις. Τόνισε, ωστόσο, ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ προσφέρουν ήδη προστασία σε περίπου 300.000 Αφγανούς που τους έχει δοθεί άδεια παραμονής και ζουν στην Ευρώπη. Όμως το πιο σημαντικό, όπως είπε, είναι ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν σώσει 22.000 Αφγανούς που κινδύνευαν, μετά την κατάρρευση της Καμπούλ.

Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται προστασία, «αλλά αυτή η προστασία δεν θα λύσει την κρίση στο Αφγανιστάν», όπως είπε, ενώ πρότεινε ένα πολυετές Σχέδιο Υποστήριξης των Αφγανών που βρίσκονται σε κίνδυνο. «Βραχυπρόθεσμα, πρέπει να συνεχίσουμε να παρέχουμε ασφαλή διέλευση στους Αφγανούς που κινδυνεύουν: Δικαστές, δημοσιογράφους, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κυρίως σε γυναίκες», είπε η Ίλβα Γιόχανσον, ζητώντας την οικονομική στήριξη και τον συντονισμό των συμμετεχόντων. «Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, πρέπει να εντείνουμε την επανεγκατάσταση και την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας. Μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες. Χέρι-χέρι με τις χώρες εταίρους της περιοχής. Και με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR)», είπε.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters