Γκντανσκ: Διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας χωρίς την παρουσία Ζελένσκι

Το συνολικό κόστος της ανοικοδόμησης μετά τον πόλεμο υπολογίζεται σε 500 δισ. ευρώ

Γκντανσκ: Διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας χωρίς την παρουσία Ζελένσκι

Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ξεκίνησε σήμερα 25/6/2026 στο Γκντανσκ της Πολωνίας η ετήσια διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, με κεντρικό θέμα την αποκατάσταση του ενεργειακού τομέα που έχει δεχθεί σοβαρά πλήγματα από τις ρωσικές επιθέσεις. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απουσιάζει για πρώτη φορά από το 2022, λόγω των έντονων διπλωματικών εντάσεων μεταξύ Κιέβου και Βαρσοβίας.

Πολιτικοί, επιχειρηματίες και επενδυτές άρχισαν να συρρέουν από το πρωί στο συνεδριακό κέντρο Amberexpo, δίπλα στη Βαλτική Θάλασσα. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί γύρω από το χώρο, καθώς υπερεθνικιστικό πολωνικό κόμμα έχει καλέσει σε διαδηλώσεις.

Το Κίεβο ανακοίνωσε την Τρίτη ότι την Ουκρανία εκπροσωπεί η πρωθυπουργός Γιούλια Σβιρίντενκο. Πρόκειται για την πέμπτη διάσκεψη από την έναρξη του πολέμου, με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων Ευρωπαίων αξιωματούχων. Παρών η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μαζί με άλλα μέλη της Κομισιόν, καθώς και οι ηγέτες της Πολωνίας, Βουλγαρίας, Εσθονίας, Φινλανδίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Ρουμανίας και Σουηδίας.

Οι συζητήσεις, που αναμένεται να ολοκληρωθούν αύριο Παρασκευή, εστιάζουν κυρίως στην ενέργεια, τις υποδομές και την εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ θα εξεταστούν και ζητήματα ασφάλειας της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με κοινή έκθεση του Κιέβου, της Παγκόσμιας Τράπεζας, της ΕΕ και του ΟΗΕ τον Φεβρουάριο, το συνολικό κόστος της ανοικοδόμησης μετά τον πόλεμο υπερβαίνει τα 500 δισ. ευρώ.

Αναμένονται συμφωνίες για τον ενεργειακό τομέα

Η Ουκρανία προσπαθεί να προσελκύσει επενδύσεις, ενώ οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός με τη Ρωσία – με μεσολάβηση των ΗΠΑ – βρίσκονται σε αδιέξοδο. «Προβλέπουμε να υπογράψουμε έναν αριθμό σημαντικών συμφωνιών με διεθνείς εταίρους, κυρίως για να ενισχύσουμε τον ενεργειακό μας τομέα», δήλωσε η πρωθυπουργός Σβιρίντενκο.

Η χώρα εξακολουθεί να διαθέτει το μεγαλύτερο μέρος των πόρων της στην πολεμική προσπάθεια. Τον Δεκέμβριο η ΕΕ ενέκρινε δάνειο ύψους 90 δισ. ευρώ για την περίοδο 2026-2027, με πρώτη δόση 3,2 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, εκ των οποίων τα δύο τρίτα προορίζονται για άμυνα.

Τεταμένες σχέσεις Πολωνίας – Ουκρανίας

Η απουσία Ζελένσκι αποδίδεται στην κρίση που ξέσπασε στα τέλη Μαΐου, όταν ο Ουκρανός πρόεδρος μετονόμασε στρατιωτική μονάδα σε «Ουκρανική Επαναστατική Στρατιά» (UPA) – όνομα που συνδέεται στην Πολωνία με σφαγές Πολωνών κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Πολωνός πρόεδρος Κάρολ Ναβρότσκι ανακοίνωσε την αφαίρεση του μεταλλίου του Τάγματος του Λευκού Αετού από τον Ζελένσκι, ενώ ακολούθησαν επιστροφές πολωνικών διακρίσεων από Ουκρανούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και ο Ζελένσκι.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε την ελπίδα η διάσκεψη να λειτουργήσει ως «βήμα προς τα εμπρός» και μέσο αποκλιμάκωσης της έντασης. «Δεν είναι χρήσιμη ούτε για εμάς, τους Πολωνούς, ούτε για τους Ουκρανούς», σημείωσε.

Από την πλευρά του Κιέβου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γκεόργκι Τίχι διαβεβαίωσε ότι η Ουκρανία επιδιώκει «να αποφύγει οποιαδήποτε περιττή πολιτικοποίηση αυτού του διεθνούς γεγονότος».

(Με πληροφορίες από AFP)

Ακολουθήστε το onalert.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την άμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ