Άγκυρα:Αντίο Μουαμάρ!

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
H τουρκική κυβέρνηση με αιφνιδιαστικό τρόπο αποφάσισε να εγκαταλείψει τις διπλωματικές επαφές που διατηρούσε με το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι, καθώς με απόφαση του εκδόθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ανακοινώθηκε πως η Άγκυρα διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Λιβύη.
Παράλληλα ο Αχμέτ Νταβούτογλου επισκέφθηκε τη Βεγγάζη και συναντήθηκε με τους εκπροσώπους του Εθνικού Συμβουλίου ως «νόμιμο εκπρόσωπο του λαού της Λιβύης». Ο τούρκος υπουργός εξωτερικών μετά τις συναντήσειw πήγε στην πλατεία Ταχρίρ, και πραγματοποίησε μια ομιλία στο συγκεντρωμένο πλήθος, όπου m;ilhse στην Αραβική γλώσσα. « ‘Ηρθε η στιγμή να εγκαταλείψει τη Λιβύη ο Μουάμαρ Καντάφι. Σας φέρνω τους χαιρετισμούς του τουρκικού λαού και του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» είπε ο Νταβούτογλου.
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποσχέθηκε και οικονομική βοήθεια 200 εκατομμυρίων δολαρίων προς το «Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο» των εξεγερμένων.
Αναλυτές εκτιμούν η στροφή της κυβέρνησης Ερντογάν, είναι αποτέλεσμα της εκτίμησης πως πλησιάζει το τέλος του Καντάφι και η Άγκυρα προσπαθεί έγκαιρα να συνάψει σχέσεις με το νέο καθεστώς για να μπορεί να συνεχίσει να έχει διπλωματικές αλλά κυρίως οικονομικές σχέσεις με τη Λιβύη. Τουρκικές εταιρείες έχουν ανεξόφλητα ποσά που ξεπερνούν τα 12 δισεκατομμύρια δολάρια για έργα υποδομών που ήδη έχουν ολοκληρώσει στη Λιβύη.