Γόρδιος δεσμός η εκεχειρία της Γάζας

Λωρίδα της Γάζας:
Η 72ωρη εκεχειρία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ και του ΟΗΕ, τελικά έληξε άδοξα, ήταν η πιο φιλόδοξη μέχρι στιγμής προσπάθεια για τον τερματισμό των συγκρούσεων που ξεκίνησαν πριν από τουλάχιστον τρεις εβδομάδες. Παράλληλα αντιπροσωπείες από την ισραηλινή και την παλαιστινιακή πλευρά είχε προγραμματιστεί να μεταβούν στο Κάιρο της Αιγύπτου όπου θα είχαν ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη μία εκεχειρίας διαρκείας. 

Οι παραπάνω ειρηνευτικές διεργασίες δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, καθώς συγκεκριμένο περιστατικό αιχμαλωσίας στρατιώτη κατά την διάρκεια χερσαίας επιχείρησης, στην πόλη της Ράφα στον νότιο τομέα της Λωρίδας της Γάζας, έδωσε την αφορμή στο Ισραήλ να διακόψει σχεδόν αμέσως την κατάπαυση του πυρός. Τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς κοντά στην Ράφα μετά την παραβίαση της εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς λίγες μόλις ώρες μετά την εφαρμογή της. Τώρα το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι αλληλοκατηγορούνται για την κατάρρευση της εκεχειρίας.

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε σήμερα στους παλαιστίνιους αξιωματούχος ότι αναβάλλει τις συνομιλίες με το Ισραήλ που ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσουν σήμερα στο Κάιρο με στόχο την επίτευξης οριστικής εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, αφού το εβραϊκό κράτος την ενημέρωσε. Οι Αιγύπτιοι επικοινώνησαν με τον Ισλαμικό Τζιχάντ και ανακοίνωσαν ότι «το Ισραήλ τους ενημέρωσε ότι ένας στρατιώτης του αιχμαλωτίστηκε», δήλωσε ο Ζίαντ αλ Αάχλα. «Οι συζητήσεις αναβλήθηκαν», πρόσθεσε.

Ισραήλ και Παλαιστίνιοι αλληλοκατηγορούνται για την κατάρρευση της εκεχειρίας

Η τριήμερη εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, η οποία θεωρητικά τέθηκε σε ισχύ σήμερα στις 08:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), τερματίστηκε λίγη ώρα αργότερα, όπως ανακοίνωσε ο Πίτερ Λέρνερ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ο οποίος έκανε λόγο για την απαγωγή ενός στρατιώτη «σε ένα επεισόδιο στη διάρκεια του οποίου τρομοκράτες παραβίασαν την εκεχειρία».

«Περίπου στις 09:30 το πρωί οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ δέχθηκαν επίθεση την ώρα που κατέστρεφαν μια σήραγγα» στην περιοχή της Ράφα, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του. «Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, ένας ισραηλινός στρατιώτης ενδέχεται να έχει απαχθεί από τους τρομοκράτες στη διάρκεια του επεισοδίου αυτού», πρόσθετε η ανακοίνωση. «Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η Χαμάς τερμάτισε την ανθρωπιστική εκεχειρία και εμπόδισε τους κατοίκους της Γάζας να επωφεληθούν από αυτή», διευκρινίζει η ανακοίνωση, ενώ υπογραμμίζει ότι ο στρατός «θα αναλάβει ισχυρή δράση σε απάντηση στις επιθέσεις της Χαμάς και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων στη Λωρίδα της Γάζας».

Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε «βαρβαρική» την παραβίαση από τη Χαμάς της εκεχειρίας στη Γάζα υποστηρίζοντας και πάλι το Ισραήλ

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε σήμερα την επίθεση της Χαμάς εναντίον ισραηλινών στρατιωτών στη Λωρίδα της Γάζας ως μια παραβίαση της συμφωνηθείσας τριήμερης ανθρωπιστικής εκεχειρίας και ζήτησε την απελευθέρωση του ισραηλινού στρατιώτη που αιχμαλωτίστηκε από τους παλαιστίνιους μαχητές.

«Αυτή μάλλον ήταν μια βαρβαρική παραβίαση της συμφωνίας εκεχειρίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.
Ο Έρνεστ ζήτησε από τη Χαμάς να αφήσει ελεύθερο τον ισραηλινό στρατιώτη που απήχθη από παλαιστίνιους μαχητές, ενώ σημείωσε ότι ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι έχει ήδη συνομιλήσει με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν σχετικά με τα επόμενα βήματα στη κρίση στη Γάζα.Στο Κάιρο ο δεύτερος τη τάξει της Χαμάς, ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «οποιαδήποτε επιχείρηση (της Χαμάς) διεξήχθη πριν από την έναρξη της εκεχειρίας», χωρίς όμως να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες για την απαγωγή του στρατιώτη. Διευκρίνισε επίσης ότι οποιαδήποτε τέτοια ανακοίνωση ανήκει στη δικαιοδοσία της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς. Σύμφωνα πάντως με το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, ο Μαρζούκ επεσήμανε: «Δεν υπάρχει δικαιολογία για την παραβίαση της εκεχειρίας από το Ισραήλ, καθώς ο αξιωματικός αιχμαλωτίστηκε και οι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν πριν τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία». Επίσης ο Μαρζούκ υπογράμμισε ότι η Χαμάς εξακολουθεί να είναι σύμφωνη σε μια εκεχειρία 72 ωρών, αν τη δεχθεί και το Ισραήλ. Παράλληλα η Χαμάς επέρριψε την ευθύνη για την κατάρρευση της εκεχειρίας στο Ισραήλ: «Είναι οι δυνάμεις κατοχής αυτές που παραβίασαν την εκεχειρία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Φάουζι Μπάρχουμ. «Η παλαιστινιακή αντίσταση έδρασε στο όνομα του δικαιώματός της στην αυτοάμυνα για να σταματήσει τη σφαγή του λαού μας», πρόσθεσε.

Η Σαουδική Αραβία χαρακτήρισε «έγκλημα πολέμου» την ισραηλινή επέμβαση στη Γάζα και κατήγγειλε τη σιωπή της διεθνούς κοινότητας

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα κατήγγειλε σήμερα τη σιωπή της διεθνούς κοινότητας μπροστά στα «εγκλήματα πολέμου» που διαπράττει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, σε ένα μήνυμά του που αναγνώστηκε στην τηλεόραση. «Βλέπουμε το αίμα των αδελφών μας στην Παλαιστίνη να χύνεται σε μαζικές σφαγές, από τις οποίες δεν γλιτώνει κανείς, και σε εγκλήματα πολέμου κατά της ανθρωπότητας (. . .) που διαπράττονται μπροστά στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, η οποία παραμένει αδιάφορη στα γεγονότα όλης της περιοχής», επεσήμανε ο βασιλιάς. «Αυτή η σιωπή είναι αδικαιολόγητη», κατήγγειλε ο ίδιος. «Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η διεθνής κοινότητα, περιλαμβανομένων των οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρακολουθεί σιωπηλή (. . .) χωρίς να συνειδητοποιεί ότι αυτά θα οδηγήσουν σε μια γενιά που θα απορρίπτει την ειρήνη και θα πιστεύει στη βία και τη σύγκρουση των πολιτισμών παρά στον διάλογο», πρόσθεσε ο βασιλιάς Αμπντάλα.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν ζήτησε την «άμεση και χωρίς όρους» απελευθέρωση του ισραηλινού στρατιώτη που αιχμαλωτίστηκε από παλαιστίνιους μαχητές στη Γάζα

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν καταδίκασε σήμερα την παραβίαση από την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς της τριήμερης ανθρωπιστικής εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας και ζήτησε «την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση του αιχμάλωτου ισραηλινού στρατιώτη». Ο Μπαν «καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο την παραβίαση της εκεχειρίας (. . .) που αποδίδεται στη Χαμάς», όμως υπογράμμισε ότι «ο ΟΗΕ δεν διαθέτει τα μέσα για να επαληθεύσει ανεξάρτητα τι συνέβη ακριβώς».

«Είναι σοκαρισμένος και βαθιά απογοητευμένος από αυτές τις εξελίξεις», ανέφερε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντιζαρίτς, ο οποίος διάβασε την ανακοίνωση του Μπαν.
«Ο γενικός γραμματέας ανησυχεί βαθιά για την επανάληψη των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα», σημείωνε η ανακοίνωση. «Ο γενικός γραμματέας καλεί και τις δύο πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να επιστρέψουν στην (εφαρμογή της) τριήμερης ανθρωπιστικής εκεχειρίας στην οποία είχαν συμφωνήσει, η οποία δυστυχώς διήρκησε για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα», επεσήμανε ο Ντιζαρίτς. Εξάλλου ο Μπαν ζήτησε «από αυτούς που ασκούν επιρροή στους πρωταγωνιστές (της σύγκρουσης) να κάνουν τα πάντα για να τους πείσουν να σεβαστούν την ανθρωπιστική εκεχειρία». Αναφερόμενος στον θάνατο των δύο ισραηλινών στρατιωτών και την απαγωγή ενός τρίτου, ο γενικός γραμματέας εκτίμησε ότι «αυτό αποτελεί μια σοβαρή παραβίαση της εκεχειρίας, η οποία ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τον πληθυσμό της Γάζας, το Ισραήλ και πέραν αυτού». «Τέτοιες πρωτοβουλίες επαναφέρουν το ερώτημα για την αξιοπιστία των διαβεβαιώσεων που δίνει η Χαμάς στον ΟΗΕ», υπογράμμισε ο Μπαν στην ανακοίνωσή του.

Ο ΟΗΕ και οργανώσεις αρωγής κάνουν έκκληση για τη συγκέντρωση 369 εκατ. δολαρίων για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα

Οργανώσεις αρωγής και ο ΟΗΕ κάνουν έκκληση για τη συγκέντρωση 369 εκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 272 εκατ. ευρώ) για τις «άμεσες ανάγκες» των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας. «Πρέπει να σταματήσουν άμεσα τα δεινά του λαού της Γάζας», δήλωσε ο Τζέιμς Ρόλεϊ, αναπληρωτής συντονιστής του ΟΗΕ για τη διαδικασία ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή. «Ως πρώτο βήμα όλες οι οργανώσεις αρωγής θα πρέπει να αποκτήσουν ασφαλή πρόσβαση ή ασφαλή διέλευση» στη Γάζα, επεσήμανε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγκλονιστικό βίντεο Παλαιστινίων που διεισδύουν υπογείως στο Ισραήλ!

Oι Παλαιστίνοι βρίσκονται «στο χείλος του γκρεμού»-ΒΙΝΤΕΟ