Γουινέα-Μπισάου: Τουλάχιστον έξι οι νεκροί από τη χθεσινή απόπειρα πραξικοπήματος

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε απόπειρα ανατροπής του προέδρου της Γουινέα-Μπισάου Ουμάρου Σισόκο Εμπάλο, μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο, καθώς οι κάτοικοι της πρωτεύουσας επιστρέφουν προσεκτικά στην καθημερινότητα.

Στους νεκρούς από τη χθεσινή απόπειρα πραξικοπήματος περιλαμβάνονται τέσσερις επιτιθέμενοι και δύο μέλη της προεδρικής φρουράς, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ο Εμπάλο ανακοίνωσε χθες βράδυ πως η κατάσταση έχει τεθεί υπό έλεγχο έπειτα από πυρά που διήρκεσαν περισσότερο από πέντε ώρες κοντά σε ένα συγκρότημα κυβερνητικών κτηρίων όπου προήδρευε σε μια συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου.

Είναι η δέκατη φορά που σημειώνεται πραξικόπημα ή απόπειρα πραξικοπήματος σε αυτή τη χώρα της Δυτικής Αφρικής, με πληθυσμό περίπου δύο εκατ. κατοίκων, αφότου απέκτησε την ανεξαρτησία της από την Πορτογαλία το 1974. Μόνο ένας δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος έχει ολοκληρώσει τη θητεία του.

Παραμένει ασαφές ποιοι βρίσκονταν πίσω από την επίθεση, όμως ο Εμπάλο άφησε να εννοηθεί ότι συνδεόταν με τον αγώνα της κυβέρνησης κατά του λαθρεμπορίου ναρκωτικών μάλλον παρά με ένα σχέδιο του στρατού να καταλάβει την εξουσία.

«Δεν ήταν απλώς ένα πραξικόπημα. Ήταν μια προσπάθεια να σκοτώσουν τον πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και όλο το υπουργικό συμβούλιο», είπε χθες βράδυ.

Η επίθεση πιθανόν να είχε οργανωθεί από κυκλώματα εμπορίου ναρκωτικών

Η επίθεση «είχε προετοιμαστεί και οργανωθεί καλά και θα μπορούσε επίσης να συνδέεται με ανθρώπους που εμπλέκονται σε λαθρεμπόριο ναρκωτικών», είπε, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Μια φτωχή παραλιακή χώρα στριμωγμένη ανάμεσα στη Γουινέα προς νότο και τη Σενεγάλη προς βορρά, η Γουινέα-Μπισάου είναι ένα κύριο σημείο μεταφοράς κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική προς την Ευρώπη, δραστηριότητα που συμβάλλει στη διαιώνιση της αστάθειας στη χώρα.

Ο πρόεδρος της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) Ζαν-Κλοντ Κάσι Μπρου σε σημερινή ανάρτησή του στο Twitter επέρριψε την ευθύνη στον στρατό και πρόσθεσε: «Χαιρετίζω την αποτυχία του στρατιωτικού πραξικοπήματος στη Γουινέα-Μπισάου, που ήταν μια επίθεση στη δημοκρατία και στον λαό».

Ο κύριος δρόμος που συνδέει το κέντρο της πόλης με το αεροδρόμιο παρέμεινε κλειστός σήμερα το πρωί καθώς διέρχεται από το προεδρικό μέγαρο, όμως οι τράπεζες και τα καταστήματα ήταν ανοικτά και κόσμος κυκλοφορούσε στους δρόμους, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters