Γκουάμ: Οι πύραυλοι της Β. Κορέας θα χρειαστούν 14 λεπτά για να μας πλήξουν

Στην περίπτωση που η Βόρεια Κορέα πραγματοποιήσει πυραυλική επίθεση κατά του Γκουάμ, θα απαιτηθεί χρόνος 14 λεπτών μέχρι οι πύραυλοι να πλήξουν τον στόχο τους, ενώ το σύστημα συναγερμού θα έχει προειδοποιήσει τους κατοίκους, σύμφωνα με το Γραφείο Εσωτερικής Ασφάλειας του Γκουάμ.

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του αναφερόμενου γραφείου, οι κάτοικοι θα ειδοποιηθούν άμεσα από σειρήνες που υπάρχουν σε όλα τα σημεία του νησιού.

Η Πιονγκγιάνγκ παρουσίασε χθες το λεπτομερές σχέδιό της για την εκτόξευση τεσσάρων πυραύλων πάνω από την Ιαπωνία προς το αμερικανικό έδαφος του Γκουάμ στον Ειρηνικό, πλειοδοτώντας στην αντιπαράθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατηγόρησε ότι έχει «χάσει τα λογικά του».

Το σχέδιο αυτό με στόχο ένα στρατηγικής σημασίας προκεχωρημένο φυλάκιο των αμερικανικών δυνάμεων στην οδό της Ασίας θα αποτελέσει «μια κρίσιμης σημασίας προειδοποίηση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες», προειδοποίησε η Βόρεια Κορέα. Διότι σύμφωνα με την ίδια «μόνο η απόλυτη ισχύς» θα έχει αποτέλεσμα στον αμερικανό πρόεδρο.

Τέσσερις πύραυλοι θα εκτοξευθούν ταυτοχρόνως και θα πετάξουν πάνω από τις ιαπωνικές νομαρχίες Σιμάν, Χιροσίμα και Κοΐτσι, εξηγεί ο στρατός. Οι πύραυλοι «θα πετάξουν 17 λεπτά και 45 δευτερόλεπτα σε μια απόσταση 3.356,7 χιλιομέτρων και θα συντριβούν στη θάλασσα σε απόσταση 30 ή 40 χιλιομέτρων από το Γκουάμ». Έτσι θα βυθιστούν έξω από τα αμερικανικά χωρικά ύδατα. Η Ιαπωνία, η οποία έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν πως θα καταρρίψει όποιον πύραυλο απειλήσει το έδαφός της, επανέλαβε πως «δεν θα ανεχθεί ποτέ τις προκλήσεις» της Βόρειας Κορέας.

Το Γκουάμ, το οποίο βρίσκεται στον δυτικό Ειρηνικό σε απόσταση περίπου 3.500 χλμ. από τη Βόρεια Κορέα, διαθέτει αμερικανικές στρατηγικές εγκαταστάσεις –βαριά βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς, καταδιωκτικά και υποβρύχια– που συμμετέχουν τακτικά σε επιδείξεις ισχύος στην κορεατική χερσόνησο και κοντά σ’ αυτήν, με αποτέλεσμα την οργή της Πιονγκγιάνγκ. Το Γκουάμ, όπου ζουν 162.000 κάτοικοι, είναι επίσης εξοπλισμένο με μια αντιπυραυλική ασπίδα THAAD.

Επιπλέον οι αρχές του Κουβέιτ έχουν αρχίσει να λαμβάνουν μέτρα εναντίον της Βόρειας Κορέας τα οποία περιλαμβάνουν την κατάργηση των απ’ ευθείας πτήσεων προς και από την Πιονγιάνγκ, ανακοίνωσε χθες το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KUNA, επικαλούμενο μια επίσημη πηγή στο υπουργείο Εξωτερικών του Κουβέιτ.
Η πηγή είπε στο πρακτορείο ότι τα μέτρα περιλαμβάνουν την κατάργηση των ταξιδιωτικών εγγράφων εισόδου (βίζες) σε βορειοκορεάτες υπαλλήλους και την κατάργηση εμπορικών αδειών.

Πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ