Guardian: Σχέδιο κατασκοπείας κατά Τουρκίας στο G20;

Η σύνοδος των αρχηγών G8 σήμερα γίνεται υπο την σκιά του ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Guardian οτι ξένοι ηγέτες στην συνάντηση της G20 ειχαν γινει στόχος σχεδίου κατασκοπείας των βρετανικών υπηρεσιών.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη σχετικά απόρρητα έγγραφα, που αφησε να δούν το φώς της δημοσιοτητας ο πρώην πράκτορας της CIA Εντουαρντ Σνόουντεν, η βρετανική υπηρεσία GCHQ παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές επικοινωνίες και τα emails των ξένων ηγετών.

Η εφημερίδα γράφει οτι ανάμεσα στους στόχους των Βρετανών κατασκόπων ηταν ο Τουρκος Υπουργός οικονομικών και η 15 μελους συνοδεία του. Δεν εχει εξακριβωθεί γιατι η Βρετανία έδειξε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για την Τουρκία το 2009. Μέχρι στιγμής και σύμφωνα με την αγγλική εφημερίδα Guardian ο μόνος λόγος που υπήρχε ηταν καθαρά για την αποκάλυψη στοιχείων που θα αφορούσαν την τιμή του πετρελαίου και συνεπώς την παγκόσμια οικονομία. Εκτός τούτου, συμφωνα με το δημοσίευμα, ο αλλος πολύ απλός λόγος ειναι επείδη η βρετανική υπηρεσία πολύ απλά -και  νομικά και τεχνικα – μπορούσε!

Σύμφωνα με παρατηρητές η αποκάλυψη της Guardian μπορεί να προκαλέσει ένταση στην σημερινή συνοδο των 8 που διεξάγετε στην Βόρεια Ιρλανδία.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα είχαν δημιουργηθεί και αρχεία του ιστορικού κλήσεων κατά τη διάρκεια της συνόδου, τα οποία και παραδόθηκαν για επεξεργασία σε πολυμελή ομάδα αναλυτών, ενώ υπήρχαν και πληροφορίες πως η αμερικανική NSA προσπάθησε να υποκλέψει τις τηλεφωνικές συνομιλίες του τότε ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


G8: Βασικό θέμα η σύγκρουση στην Συρία

Να βομβαρδισθεί από UAV o Σνόουντεν προτείνει γερουσιαστής!

Εξαφανίστηκε ο Εντουαρντ Σνόουντεν


Ο πρώην πράκτορας της CIA, Εντουαρντ Σνόουντεν, πηγή δημοσιευμάτων