«Άγχος,αλκοόλ και προβλήματα»,οδήγησαν τον Αμερικανό επιλοχία στο μακελειό

Ο στρατιώτης των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ ο οποίος κατηγορείται για τη σφαγή 16 αμάχων, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, στο Αφγανιστάν αυτήν την εβδομάδα –επεισόδιο που οδήγησε τις σχέσεις της Ουάσινγκτον και της Καμπούλ ξανά σε κρίση– είναι ο επιλοχίας Ρόμπερτ Μπέιλς, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος χθες.

   

Ο αξιωματούχος απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για τον Μπέιλς, ο οποίος κατηγορείται ότι βγήκε από τη βάση του στο νότιο Αφγανιστάν την Κυριακή και δολοφόνησε 16 ανθρώπους.

   

Νωρίτερα ο δικηγόρος ο οποίος ανέλαβε να εκπροσωπήσει τον 38χρονο επιλοχία είπε ότι αναμένεται να μεταχθεί στη στρατιωτική βάση Φορτ Λέβενγουορθ στο Κάνσας. Στο Φορτ Λέβενγουορθ βρίσκεται η μόνη φυλακή υψίστης ασφαλείας των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

   

Ο στρατιωτικός, η μονάδα του οποίου εδρεύει νότια της Τακόμα, στην Ουάσινγκτον, κρατείτο στο Κουβέιτ αφού μεταφέρθηκε εκτός Αφγανιστάν την Τετάρτη. Δεν του έχουν ακόμη απαγγελθεί κατηγορίες για το γεγονός.

   

«Θα υπέθετα ότι θα του απαγγελθούν κατηγορίες αρκετά σύντομα», είπε ένας συνήγορος του υπαξιωματικού. Σύμφωνα με έναν άλλο δικηγόρο, η υπεράσπιση θα επικαλεστεί ότι πάσχει από σύνδρομο μετατραυματικής διαταραχής (post-traumatic stress disorder, PTSD), ότι ήταν δυστυχής διότι επέστρεψε σε μάχιμα καθήκοντα αφού είχε τραυματιστεί δύο φορές στο Ιράκ και ότι είχε δει μια ημέρα πριν τη σφαγή στην Κανταχάρ έναν συνάδελφό του να τραυματίζεται σοβαρά–«το ένα πόδι του διαλύθηκε».

   

Ένας μη κατονομαζόμενος αμερικανός αξιωματούχος είπε στην εφημερίδα The New York Times ότι η σφαγή αποτέλεσε συνέπεια «ενός συνδυασμού άγχους, αλκοόλ και οικογενειακών προβλημάτων–απλά ξέσπασε». Ο δικηγόρος του διέψευσε ότι είχε οικογενειακά προβλήματα.

   

Ο Μπέιλς αναμένεται να αντιμετωπίσει την αμερικανική στρατιωτική δικαιοσύνη, αν και ακόμη δεν είναι απόλυτα σαφές το εάν θα γίνει δίκη.

   

Η σφαγή ώθησε τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι να ζητήσει να αποχωρήσουν οι αμερικανικές και νατοϊκές δυνάμεις από τα χωριά και τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας του, κάτι που το Πεντάγωνο αποπειράθηκε να υποβαθμίσει, τονίζοντας ότι το προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα δεν μεταβάλλεται.