Η επισκευή βουλγαρικών MIG-29 στην Πολωνία προκαλεί αντιδράσεις

Η σύμβαση για την επισκευή βουλγαρικών μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 στην Πολωνία, η οποία αναμένεται να εγκριθεί από την κυβέρνηση και να επικυρωθεί από τη Βουλή τις επόμενες μέρες και οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει τόσο στους κόλπους της βουλγαρικής αντιπολίτευσης, όσο και στη Ρωσία αποτελούν κεντρικό θέμα στον βουλγαρικό Τύπο.

Ο Βούλγαρος υπουργός Άμυνας, Νικολάι Νέντσεφ δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι το συμβόλαιο θα υπογραφεί τις επόμενες μέρες, διευκρινίζοντας ότι με τους διαθέσιμους πόρους και χωρίς την επισκευή των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας η Βουλγαρία θα είναι σε θέση να προστατεύσει τον εναέριο χώρο της έως τα μέσα του 2016.
«Θα επισκευάσουμε δύο κινητήρες πριν από το τέλος του 2015 και έξι μαχητικά αεροσκάφη πριν από το τέλος του Απριλίου του 2016» προέβλεψε ο κ. Νέντσεφ σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά από σύσκεψη στη Βουλή με βουλευτές του Μεταρρυθμιστικού Μετώπου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Βουλγαρίας το συμβόλαιο οριστικοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη από την πολωνική πλευρά, ωστόσο δεν διευκρίνισε πότε θα επικυρωθεί και από τις δύο πλευρές.

Η Βουλγαρία στράφηκε στην Πολωνία για την επισκευή των MiG-29, επειδή η ρωσική εταιρεία RSK MIG ζήτησε υπέρογκο τίμημα.

Ο κ. Νέντσεφ είπε ότι η πολωνική εταιρεία έκανε προσφορά φθηνότερη κατά 600.000 ευρώ για κάθε κινητήρα και χαμηλότερη κατά 1,2 εκ. ευρώ για κάθε αεροσκάφος, σε σύγκριση με την RSK MIG.

Η ρωσική κατασκευάστρια εταιρεία των MIG – 29 απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στην επιτροπή Άμυνας του βουλγαρικού Κοινοβουλίου, στον Βούλγαρο υπουργό Άμυνας Νικολάι Νέντσεφ και τον Πολωνό ομόλογό του Τόμαζ Σιέμονιακ. Στην επιστολή τονίζεται ότι οι πολωνικές εταιρείες δεν έχουν άδεια για επισκευές κινητήρων των MiG-29.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ατανάς Μερτζιάνοφ είπε ότι ένα τέτοιο συμβόλαιο δεν έχει νομική ή εμπορική αξία, επειδή η πολωνική πλευρά δεν έχει τη δυνατότητα και την άδεια να επισκευάσει μαχητικά αεροσκάφη άλλων χωρών, παρά μόνο τα δικά της. Προειδοποίησε δε, ότι αν η βουλγαρική κυβέρνηση εξουσιοδοτήσει το υπουργείο Άμυνας να υπογράψει την τελική σύμβαση για την επισκευή των MIG, η βουλγαρική πλευρά θα βρεθεί σε σοβαρή δικαστική περιπέτεια.