Η Ιρακινή Αεροπορία σφυροκοπά τους τζιχαντιστές στο Ταλ Αφάρ

Η ιρακινή Αεροπορία βομβαρδίζει ανηλεώς θέσεις τζιχαντιστών στο Ταλ Αφάρ προετοιμάζοντας την επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων για την κατάληψη της πόλης, 55 χλμ δυτικά της απελευθερωμένης Μοσούλης. Παραμένει αδιευκρίνιστο πότε θα αρχίσει η επίθεση, ωστόσο δυνάμεις του Στρατού, της Αστυνομίας και μονάδες Ειδικών Δυνάμεων κατευθύνονται προς την πόλη.

Πριν πέσει στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους τον Ιούνιο του 2014, το Ταλ Αφάρ διέθετε πληθυσμό 200.000 κατοίκων -στην πλειονότητά τους Σιίτες. Η στρατηγική σημασία του Ταλ Αφάρ έγκειται στην θέση του, μεταξύ της Μοσούλης και των συνόρων με την Συρία, αποτελώντας βασική οδό ανεφοδιασμού για τους ισλαμιστές μαχητές του ISIS.

Όπως λέει ο επικεφαλής της ιρακινής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Ραέντ Σακίρ Τζοντάτ, τεθωρακισμένα και επίλεκτες δυνάμεις “ανασυγκροτούνται σε θέσεις μάχης” ενώ οι διοικητές συσκέπτονται για το σχέδιο που θα ακολουθηθεί για την απελευθέρωση του Ταλ Αφάρ. Σύμφωνα δε με τον ΟΗΕ χιλιάδες άμαχοι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή. 

Αν και οι βομβαρδισμοί από την ιρακινή Αεροπορία και αεροσκάφη του υπό τις ΗΠΑ πολυεθνικού συνασπισμού που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος έχουν ενταθεί, στοχεύοντας στρατηγεία, σήραγγες και αποθήκες όπλων του ISIS, δεν υπάρχουν ενδείξεις από το γραφείο του Ιρακινού πρωθυπουργού για επικείμενη έναρξη της επιχείρησης. Ιρακινές στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι οι 1.500-2.000 τζιχαντιστές που έχουν οχυρωθεί στο Ταλ Αφάρ με τις οικογένειές τους είναι “εξαντλημένοι και με σπασμένο ηθικό” και δεν αναμένουν άγρια αντίσταση όπως συνέβη στην Μοσούλη, όπου η επιχείρηση ανακατάληψής της κράτησε σχεδόν εννέα μήνες και κόστισε μεγάλες απώλειες στις ιρακινές δυνάμεις.  

(Πηγή: ΒΒC)