H ιστορία του στρατού των ΗΠΑ μέσα από φωτογραφίες

Τα 240α γενέθλια του γιορτάζει σήμερα ο Στρατός των ΗΠΑ, ο οποίος έχει τις ρίζες του στον Ηπειρωτικό Στρατό, που ιδρύθηκε στις 14 Ιουνίου 1775.
Από εκείνο το ξεκίνημα κατά τη διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης μέχρι σήμερα,ο στρατός των ΗΠΑ έχει καταφέρει να γίνει ο ισχυρότερη πολεμική δύναμη στον κόσμο.  Παράλληλα, αποτελεί το μεγαλύτερο τομέα των Αμερικανικών Δυνάμεων (ναυτικό, αεροπορία, στρατό ξηράς) έχοντας την ευθύνη για τις χερσαίες επιχειρήσεις.

Επιπλέον, έχει πρόσβαση σε μερικά από τα πιο υπερσύχρονα όπλα στον κόσμο, όπως μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και μηχανοκίνητο πεζικό.
Καθώς ο στρατός των ΗΠΑ αποσύρεται από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και η χρηματοδότηση κόβεται, το μέγεθος του αναμένεται να συρρικνωθεί περισσότερο και από το αντίστοιχο κατά τον Β’Παγκόσμιο Πόλεμο. Παρ’ όλα αυτά, ο στρατός των ΗΠΑ θα είναι έτοιμος να πραγματοποιεί επιχειρήσεις, όταν παραστεί ανάγκη.

Για τον εορτασμό, λοιπόν, των 240 χρόνων από την ίδρυση του, θα δείτε μερικές φωτογραφίες από την ιστορία στο διάβα των χρόνων.

Στρατιωτές κάνουν κάμπινγκ κατά μήκος της δυτικής όχθης του ποταμού Rappahonnock στην πόλη Fredericksburg κατά τη διάρκεια της μάχης του Τσάνσελλορσβιλλ (Chancellorsville). (Πηγή φωτό: upload.wikimedia.org)

Μια από τις πιο διάσημες μονάδες στρατού του Teddy Roosevelt ήταν οι «Rough Riders». Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε μετά τη μάχη του San Juan το 1898. (Πηγή φωτό: Library of Congress)

Στρατιωτικά αεροπλάνα πετάνε πάνω από το Μανχάταν το 1939 (Πηγή φωτό: New York Public Library Digital Archives)

O A’ Παγκόσμιος Πόλεμος σηματοδότησε την αρχή των μαχών στα χαρακώματα και την χρήση από δηλητηριώδη αέρια. Σε αυτή τη φωτογραφία στρατιώτες στέκονται σ΄ένα χαράκωμα το 1915 (Πηγή: US Army photo) 

Αμερικανοί στρατιώτες στη Γαλλία το 1918 φοράνε αναντιασφυξιογόνες μάσκες. (Πηγή: Otis Historical Archives National Museum of Health and Medicine )

Η ανακωχή των Συμμάχων με τη Γερμανία το 1918 έγινε με υπογραφή συνθήκης στην Κομπιέν (Compiègne) της Γαλλίας. Σε αυτή τη φωτογραφία στρατιώτες γιορτάζουν το τέλος του πολέμου (Πηγή φωτό: US Army)

H πιο διάσημη «D-Day» απόβαση στη Νορμανδία στις 6 Ιουνίου 1944 (Πηγή φωτό: US Army Photo)

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η 442η δύναμη πεζικού αποτελούσαν σχεδόν εξ ολοκλήρου από Αμερικανούς στρατιώτες ιαπωνικής καταγωγής που προσφέρθηκαν εθελοντικά για να πολεμήσουν (Πηγή Φωτό: Army Center for Military History)

O πρόεδρος Τρούμαν κατάργησε τις φυλετικές διακρίσεις στο στρατό το 1948. Εδω, φωτογραφία από τον  πόλεμο της Κορέας (Πηγή φωτό: James Cox/US Army)

Σε αυτή τη φωτογραφία, λοχίας δίνει οδηγίες σε ιατρικό ελικόπτερο για να μεταφέρει τραυματίες από τις ζούγκλες του Βιετνάμ (Πηγή φωτό: AP)

Στρατιώτες στο Ραμάντι του Ιράκ ως αστυνομική δύναμη (Πηγή φωτό: Tech. Sgt. Jeremy T. Lock/US Air Force)

 

O αμερικανικός στρατός έχει την δικιά του ομάδα αλεξιπτωτιστών (Πηγή φωτό: Sgt. 1st Class Joe Abeln/US Army)

Oι «Rangers», η επίλεκτη μονάδα των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων  (Πηγή φωτό: Spc. Steven Hitchcock/US Army)

Πηγή: www.businessinsider.com
Επιμέλεια/ Απόδοση: onalert.gr