Η κλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία και ο «ανθρωπισμός» του Πούτιν

-Τίθεται εκ νέου σε ισχύ το μέτρο της υποχρεωτικής στράτευσης στην Ουκρανία
-Ο «ανθρωπισμός» του Πούτιν
-«Οι αυτονομιστές βρίσκονται υπό τον άμεσο έλεγχο του Κρεμλίνου»
-Ο απολογισμός των νεκρών σύμφωνα με τον ΟΗΕ
-Παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο από φιλορώσους αυτονομιστές όσο και από τον ουκρανικό στρατό
-Οι κρυφές απώλειες των Ρώσων

Τίθεται εκ νέου σε ισχύ το μέτρο της υποχρεωτικής στράτευσης στην Ουκρανία

Οι αρχές της Ουκρανίας αποφάσισαν σήμερα να θέσουν εκ νέου σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο το μέτρο της υποχρεωτικής στράτευσης, καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη εδώ και τέσσερις μήνες με μια αιματηρή σύγκρουση στο ανατολικό τμήμα της χώρας ανάμεσα στους φιλορώσους αυτονομιστές και τις ένοπλες δυνάμεις. Η ουκρανική κυβέρνηση είχε καταργήσει την υποχρεωτική στράτευση των αρρένων πολιτών της χώρας άνω των 18 ετών πριν από έναν χρόνο, στο πλαίσιο της διαδικασίας για τη δημιουργία ενός εντελώς επαγγελματικού στρατού.  Το Συμβούλιο ανέφερε ότι οι νεοσύλλεκτοι δεν θα σταλούν στις εμπόλεμες ζώνες, αλλά δεν διευκρίνισε τη διάρκεια της θητείας των στρατευσίμων.

Ο «ανθρωπισμός» του Πούτιν

Ο Πούτιν κάλεσε νωρίτερα σήμερα τους αντάρτες να ανοίξουν ένα διάδρομο στην ανατολική Ουκρανία ώστε να μπορέσουν τα ουκρανικά κυβερνητικά στρατεύματα να αποχωρήσουν από το πεδίο της μάχης.

Ένας αρχηγός των φιλορώσων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία, ο Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο, δήλωσε σήμερα ότι συμφώνησε να ανοίξει ο ανθρωπιστικός διάδρομος για τα περικυκλωμένα ουκρανικά στρατεύματα έπειτα από τη σχετική δήλωση του Προέδρου της Ρωσίας. «Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο», δήλωσε στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Ροσίγια 24 TV ο Ζαχαρτσένκο, πρωθυπουργός της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, προσθέτοντας πως τα στρατεύματα θα πρέπει να αφήσουν πίσω τους τα βαρέα τεθωρακισμένα οχήματα και τα πυρομαχικά τους.

«Οι αυτονομιστές βρίσκονται υπό τον άμεσο έλεγχο του Κρεμλίνου«

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις απάντησαν σχετικά ότι η έκκληση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για τη δημιουργία του «ανθρωπιστικού διαδρόμου», τεκμηριώνει πως οι αυτονομιστές βρίσκονται υπό τον άμεσο έλεγχο του Κρεμλίνου.

Ο απολογισμός των νεκρών σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Συνολικά 2.593 άνθρωποι, στους οποίους περιλαμβάνονται άμαχοι καθώς και ουκρανοί και αυτονομιστές μαχητές, έχουν σκοτωθεί από τα μέσα Απριλίου στις μάχες που διεξάγονται στην ανατολική Ουκρανία , δήλωσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Η τάση είναι σαφής και ανησυχητική. Υπάρχει σημαντική αύξηση του απολογισμού των νεκρών στα ανατολικά», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Ιβάν Σιμόνοβιτς, βοηθός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των νεκρών είναι 2.593 — κοντά στις 3.000 αν περιλάβουμε τα 298 θύματα της συντριβής της πτήσης MH17 (της Malaysia Airlines)», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Σιμόνοβιτς, ο οποίος παρουσίασε την έκθεση που συνέταξε αποστολή παρατηρητών του ΟΗΕ, δήλωσε πως τα θύματα μεταξύ των αμάχων θα συνεχίσουν να αυξάνονται «καθώς κάθε πλευρά αυξάνει την ισχύ της με επιστράτευση, καλύτερη οργάνωση ή ανάπτυξη νέων μαχητών και περισσότερο εξελιγμένα όπλα και στήριξη από το εξωτερικό».

Ο Σιμόνοβιτς δήλωσε πως η φερόμενη αύξηση της συμμετοχής ξένων μαχητών στις εχθροπραξίες –μια αναφορά στα ρωσικά στρατεύματα και τους ρώσους εθελοντές μαχητές- είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.

Παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο από φιλορώσους αυτονομιστές όσο και από τον ουκρανικό στρατό

Στην έκθεση οι φιλορώσοι αυτονομιστές κατηγορούνται για ένα ευρύ φάσμα παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο οποίο περιλαμβάνονται φόνοι, απαγωγές και βασανιστήρια, ενώ αναφέρεται πως έχουν «σταθερή προμήθεια» εξελιγμένων όπλων και πυρομαχικών. Στην έκθεση, η οποία συντάχθηκε από το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Γενεύη, αναφέρονται επίσης πληροφορίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ουκρανίας και τα ειδικά τάγματα του υπουργείου Εσωτερικών. «Ένοπλες ομάδες εξακολουθούν να διαπράττουν φόνους, απαγωγές, σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια, κακομεταχειρίσεις, εκτελέσεις και άλλες σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρεται στην έκθεση, στην οποία προστίθεται πως οι παραβιάσεις στρέφονται με δυσανάλογο τρόπο εναντίον των αμάχων. «Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε βομβαρδισμούς από ρωσικό έδαφος και παράνομη χρήση ναρκών σε ουκρανικό έδαφος», επισημαίνουν ακόμη οι παρατηρητές.

Οι κρυφές απώλειες των Ρώσων

Περισσότεροι από 100 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στην ανατολική Ουκρανία κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα σε φιλορώσους αυτονομιστές και ουκρανικές δυνάμεις, δήλωσαν χθες δύο μέλη του προεδρικού συμβουλίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ρωσίας, επικαλούμενα αναφορές αυτοπτών μαρτύρων και συγγενών των νεκρών.

Η Έλα Πολιάκοβα και η ο Σεργκέι Κριβένκο, μέλη του συμβουλίου, είπαν ότι περίπου 300 ακόμα άνθρωποι τραυματίστηκαν στη μάχη που σημειώθηκε την 13η Αυγούστου κοντά στην πόλη Σνίζνιε στην επαρχία Ντονέτσκ, όταν μια φάλαγγα φορτηγών που μετέφεραν πυρομαχικά επλήγη από ομοβροντία πυραύλων Γκραντ. «Μια μονάδα Ρώσων στρατιωτών δέχθηκε επίθεση από ρουκέτες Γκραντ και περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Όλα συνέβησαν στην πόλη Σνίζνιε, στην επαρχία Ντονέτσκ» είπε ο Κριβένκο σε μια τηλεφωνική επικοινωνία. Η Πολιάκοβα επισήμανε ότι κι εκείνη έχει πληροφορίες για τον ίδιο απολογισμό, 100 και πλέον νεκρούς, όσον αφορά τον αριθμό των Ρώσων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην επίθεση αυτή.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε σήμερα «εικασίες» τις κατηγορίες ότι ρώσοι στρατιώτες πολεμούν στην ανατολική Ουκρανία. «Ακούμε ποικίλες εικασίες, όχι για πρώτη φορά, αλλά ούτε μία φορά δεν μας έχουν παρουσιασθεί οποιαδήποτε γεγονότα», δήλωσε ο Λαβρόφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κόλαση στην Ουκρανία φεύγει επειγόντως το ελληνικό προξενείο

‘Eκτακτη συνεδρίαση του ΟΑΣΕ για τις «ρωσικές παραβιάσεις στην Ουκρανία»

Ρωσικά SA-22 ή Pantsir S1 εντοπίστηκαν στην Αν. Ουκρανία – ΒΙΝΤΕΟ

Το NATO βασικός «εταίρος» της Ουκρανίας