Η Νότια Κορέα θέλει… πυρηνικά όπλα για να αντισταθμίσει αυτά της Πιόνγκγιάνγκ

Η Νότια Κορέα επιδιώκει την αύξηση του αριθμού και της εμβέλειας των βαλλιστικών της πυραύλων μετά τις τελευταίες πυραυλικές δοκιμές της Πιόνγκγιάνγκ και οι Αμερικανοί δείχνουν ανοικτοί σε διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με την διμερή συμφωνία ΗΠΑ-Νότιας Κορέας του 2012, η Σεούλ θα πρέπει να λάβει την έγκριση της Ουάσιγκτον πριν προβεί σε οποιαδήποτε αύξηση του βαλλιστικού της οπλοστασίου.

Σε μια προσπάθεια να κερδίσει την συναίνεση της αμερικανικής πλευράς, ο πρόεδρος της Ν. Κορέας, Μουν Τζαε-ιν, αναμένεται να δεχθεί την αύξηση του αριθμού των αντιβαλλιστικών συστημάτων THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) σε νοτιοκορεατικό έδαφος -κάτι που έρχεται σε ευθεία αντίθετη με τις προεκλογικές του θέσεις. Προφανώς το “παζάρι” πιάνει, διότι όπως αναφέρουν οι New York Times, ο Αμερικανός Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Μακμάστερ φέρεται να συμφωνεί στην αύξηση του πολεμικού φορτίου των νοτιοκορεατικών βαλλιστικών πυραύλων.

Ωστόσο, ορισμένοι στην Σεούλ πιστεύουν ότι οι αμερικανικές συστοιχίες THAAD δεν αρκούν για να αντιμετωπίσουν την βορειοκορεατική απειλή και ότι η Ν. Κορέα θα έπρεπε να διαθέτει δικά της πυρηνικά ως «αντίβαρο» στην επιθετική ρητορική του Βορρά. Προς το παρόν πάντως, τα υπουργεία Άμυνας των ΗΠΑ και της Ν. Κορέας θα εξετάσουν περαιτέρω το θέμα της ανάπτυξης έξι εκτοξευτών THAAD και ιδίως τον χρόνο και τον τρόπο ανάπτυξής τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος πρόεδρος της χώρας Μουν Τζαε-ιν είχε επικρίνει έντονα την κυβέρνηση της προκατόχου του Παρκ Γκεουν-χιε για την ανάπτυξη των αντιβαλλιστικών THAAD στην Ν. Κορέα χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου. Ο πρόεδρος «πάγωσε» την ανάπτυξη των THAAD και διέταξε έρευνα για τις “περιβαλλοντικές επιπτώσεις” της ανάπτυξής τους όμως οι τελευταίες πυραυλικές δοκιμές της Πιόνγκγιάνγκ μάλλον αλλάζουν τα πάντα.