H Ουκρανία θέλει να εξασφαλίσει 20 δισ. δολάρια από τους συμμάχους – Η Ολλανδία δίνει 500 εκατ. ευρώ για drones και άλλα όπλα

Iryna Rybakova/Press Service of the 93rd Kholodnyi Yar Separate Mechanized Brigade of the Ukrainian Armed Forces/Handout via REUTERS

Η Ουκρανία προσπαθεί να εξασφαλίσει επιπλέον 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική χρηματοδότηση από τους συμμάχους της, δήλωσε σήμερα (17.06.2026) ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Μιχαήλ Φεντόροφ, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ολλανδό ομόλογό του.

Πηγή του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι η Ουκρανία θα υποβάλει το αίτημα την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια συνάντησης της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας, μιας συμμαχίας 50 και πλέον χωρών, γνωστής και ως «ομάδα Ramstein», η οποία παρέχει οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.

Από την μεριά της, η ολλανδική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να αγοράσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και εξοπλισμό αντιαεροπορικής άμυνας για την Ουκρανία, συνολικής αξίας 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Ολλανδία θα αγοράσει drones αξίας 250 εκατομμυρίων ευρώ από ολλανδικές εταιρείες του τομέα της άμυνας. Τα υπόλοιπα 250 εκατομμύρια ευρώ θα δαπανηθούν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την προμήθεια της Ουκρανίας με όπλα κατασκευασμένα στις Ηνωμένες Πολιτείες (PURL).

Με τη νέα αυτή δέσμευση, η συνολική συνεισφορά της Ολλανδίας στην πρωτοβουλία αυτή ανέρχεται σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Η Ολλανδία παρέχει στην Ουκρανία εξοπλισμό και πυραύλους για την αντιαεροπορική της άμυνα, καθώς και πυρομαχικά για μαχητικά αεροσκάφη F-16 και άλλα συστήματα.

Η Ολλανδία και η Ουκρανία υπέγραψαν επίσης μια επιστολή προθέσεων για συνεργασία στον τομέα των αμυντικών καινοτομιών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ