Η Πολωνία στέλνει F-16 στη Συρία

H Πολωνία πρόκειται να αναπτύξει ένα “μικρό αριθμό μαχητικών F-16” στη Συρία, προκειμένου να “στηρίξει τις αποστολές αναγνώρισης στην περιοχή,» σύμφωνα με τον Πολωνό Πρόεδρο και τον Υπουργό Άμυνας της Πολωνίας, και όπως επιβεβαίωσαν τοπικά ΜΜΕ. 

Ο Antoni Macierewicz, ο Πολωνός υπουργός Άμυνας είχε ήδη κάνει μια δήλωση την περασμένη Τετάρτη που υποδήλωνε ότι η Πολωνία θα μπορούσε να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις εναντίον του ISIS αλλά ο Πολωνός Πρόεδρος Duda ειχε πει ότι «κάποιες δηλώσεις μπορεί να έχουν παρερμηνευθεί, δεδομένου ότι η ανάπτυξη δυνάμων στη Συρία εξακολουθεί να παραμένει ένα ανοιχτό ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ”.

Όπως φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιες απο τις λεπτομέρειες που προβλημάτιζαν μάλλον εχουν διευθετηθεί και τα πολωνικά Vipers μπορεί σύντομα να αναπτυχθούν στη Μέση Ανατολή σε μια αποστολή αναγνώρισης. Είναι ακόμα ασαφές που θα σταθμεύσουν τα αεροσκάφη.

Όταν πρόκειται για εξοπλισμό αναγνώρισης που χρησιμοποιείται από την ΠΑ της Πολωνίας, τα F-16, Fighting Falcons, τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας χρησιμοποιούν την τεχνολογία Goodrich DB 110 recce pod. Η τεχνολογία αναγνώρισης DB-110 της Goodrich θεωρείται υψηλών επιδόσεων, σύγχρονης τεχνολογίας, ημέρας/νύχτας, πολλαπλών οπτικών πεδίων με ενσωματωμένη ζεύξη δεδομένων που επιτρέπει την σε πραγματικό χρόνο αναμετάδοση εικόνας στον κινητό σταθμό εδάφους για τη λήψη, επεξεργασία και αξιοποίηση των δεδομένων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες τα πολωνικά μαχητικά έχουν ήδη χρησιμοποιήσει την τεχνολογία DB110, εκτελώντας αποστολές κοντά στα σύνορα του Καλίνινγκραντ, μετα απο αίτημα της πολωνικής Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Εν πάση περιπτώσει, αν το σύστημα DB110 πρόκειται να χρησιμοποιηθεί, τα F-16 θα κάνουν το ταξίδι τους στη Μέση Ανατολή, και μάλιστα στην αεροπορική βάση Łask καθώς ειναι η μόνη βάση που μπορεί να στηρίξει το DB110. 

Επιμέλεια: Ελένη Παναγιώτου