Η Ρωσία καταστρέφει τα τελευταία χημικά της όπλα

Το τελευταίο κιλό πολεμικών χημικών ουσιών που περιείχαν δύο οβίδες πυροβολικού καταστράφηκε σήμερα σε ειδικές εγκαταστάσεις στην Ουντμούρτια, σηματοδοτώντας το τέλος του ρωσικού χημικού οπλοστασίου. Και το οπλοστάσιο αυτό μόνο μικρό δεν ήταν: 40.000 τόννοι ουσιών χημικού πολέμου κατέστρεψε η Ρωσία στο πλαίσιο της Συνθήκης για τα Χημικά Όπλα, η οποία υπεγράφη από 192 χώρες τον Απρίλιο του 1996 και ετέθη σε ισχύ το 1997.

Μιλώντας μέσω σύνδεσης βίντεο, ο πρόεδρος Πούτιν χαρακτήρισε το γεγονός “ιστορικό” και “ένα βήμα εμπρός για έναν πιο ισορροπημένο και ασφαλή κόσμο», επισημαίνοντας ότι η Ρωσία διέθετε το μεγαλύτερο απόθεμα χημικών όπλων διεθνώς. Γι’ αυτό και δεν παρέλειψε να θυμίσει τον “ρόλο-κλειδί της Ρωσίας στην επίλυση του προβλήματος των χημικών όπλων στην Συρία” όπως είπε χαρακτηριστικά.

Βεβαίως, δεν έχασε την… ευκαιρία να θυμίσει επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναβάλει τρεις φορές την καταστροφή των δικών τους χημικών, επικαλούμενοι έλλειψη πιστώσεων, κάτι που όπως είπε “ακούγεται πολύ παράξενο”. Τα χημικά όπλα ήταν ένα από τα πιο φρικώδη όπλα που χρησιμοποιήθηκαν ποτέ σε πόλεμο και επειδή η απόκτηση και χρήση τους ήταν σχετικά απλή, εξοπλίζοντας πολλές χώρες του Τρίτου Κόσμου που δεν δίστασαν να τα χρησιμοποιήσουν, ονομάσθηκαν “η Ατομική Βόμβα των Φτωχών”.

(Πηγή Sputniknews)