Η Ρωσία βάζει στο στόλο της ακόμα ένα όπλο

Το αμφίβιο πλοίο επιθέσεων Ιβάν Γκρεν θα ενταχθεί σε ενεργό υπηρεσία στο ρωσικό ναυτικό στις 20 Ιουνίου, είπε στην TASS την Παρασκευή μια πηγή στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

Το πλοίο μπορεί να μεταφέρει 13 κύρια άρματα μάχης και μέχρι 300 πεζοναύτες

Οι κρατικές δοκιμές του προηγμένου αμφίβιου επιθετικού πλοίου Ιβάν Γκρεν ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2017 αλλά ανεστάλησαν στα τέλη Δεκεμβρίου για την αντιμετώπιση τεχνικών προβλημάτων που είχαν προκύψει. Οι δοκιμές του πολεμικού πλοίου επανεκκινήθηκαν στις 3 Απριλίου 2018 μετά την επίλυση των τεχνικών προβλημάτων.

Το αμφίβιο πλοίο απόβασης Ivan Gren αναπτύχθηκε από το γραφείο σχεδιασμού Nevskoye στην Αγία Πετρούπολη στη βορειοδυτική Ρωσία. Κατασκευάστηκε από το Ναυπηγείο Yantar στο Καλίνινγκραντ στη Δυτική Ρωσία τον Δεκέμβριο του 2004 και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2012. Οι θαλάσσιες δοκιμές του άρχισαν τον Ιούνιο του 2016.
Στις 30 Νοεμβρίου 2017, το μεγάλο αμφίβιο πλοίο επιθέσεων Ιβάν Γκρεν άρχισε να διενεργεί κρατικές δοκιμές στη Βαλτική Θάλασσα. Το Ivan Gren αναμένεται να ενταχθεί στον Βόρειο Στόλο της Ρωσίας.

Το Ναυπηγείο Yantar κατασκευάζει ένα άλλο πολεμικό πλοίο, το Pyotr Morgunov, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί στο ρωσικό ναυτικό στα τέλη του 2018.

Το Ivan Gren μπορεί να μεταφέρει 13 κύρια άρματα μάχης ή 36 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και μέχρι 300 πεζοναύτες.

Το αμφίβιο πλοίο επιθέσεων Ιβάν Γκρεν είναι οπλισμένο με συστήματα πυροβολικού 30 mm και δύο ελικόπτερα μεταφοράς / επίθεσης Kamov Ka-29 στα υπόστεγα του καταστρώματος.

Πηγή: Tass