Η Ρωσία δεν συμφωνεί με το σχέδιο Ομπάμα για την Συρία

Αμερικανικά πλήγματα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ θα αποτελούσαν «χονδροειδή παραβίαση» του διεθνούς δικαίου και «πράξη επίθεσης», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ας σημειωθεί πως η συγκεκριμένη δήλωση θυμίζει την στάση που είχε τηρήσει η Δύση σχετικά με την απόφαση αποστολής ρωσικής ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αν. Ουκρανία. Τότε η πράξη αυτή είχε θεωρηθεί μονομερής και είχε χαρακτηρισθεί ως «εισβολή». (Δείτε σχετικό άρθρο Ουκρανία: «Eισβολή» της Ρωσίας η είσοδος των φορτηγών ανθρωπιστικής βοήθειας)

«Ο αμερικανός πρόεδρος έκανε άμεσα λόγο για τη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν πλήγματα εναντίον των θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία χωρίς τη συμφωνία της νόμιμης κυβέρνησης (του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ)», δήλωσε ο Αλεξάντρ Λουκάσεβιτς. «Μια τέτοια πρωτοβουλία, απουσία απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα συνιστούσε μια πράξη επίθεσης, μια χονδροειδή παραβίαση του διεθνούς δικαίου«, πρόσθεσε ο Λουκάσεβιτς στη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας υπογράμμισε ακόμη πως η μάχη εναντίον των ένοπλων ισλαμιστών στη Συρία και το Ιράκ πρέπει να πραγματοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και με σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας των χωρών. «Έχει ουσιαστική σημασία να καταπολεμηθεί αυτό το κακό μέσα σ’ ένα πλαίσιο αυστηρής συμμόρφωσης προς τις πρακτικές του διεθνούς δικαίου, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τον ΟΗΕ εν γένει... και με αυστηρό σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και του Ιράκ«, τόνισε ο Λουκάσεβιτς.

Η αντίδραση της Συρίας στα σχέδια Ομπάμα συμπλέει με της Ρωσίας

Οποιαδήποτε ξένη επέμβαση στη Συρία θα θεωρηθεί επιθετική ενέργεια αν δεν έχει την έγκριση της κυβέρνησης της Δαμασκού, προειδοποίησε σήμερα ένας Σύρος υπουργός, μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ετοιμάζονται να πλήξουν στόχους του Ισλαμικού Κράτους και στη χώρα αυτή. «Οποιαδήποτε ενέργεια, οποιουδήποτε είδους, χωρίς την έγκριση της συριακής κυβέρνησης είναι μια επίθεση εναντίον της Συρίας», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Συμφιλίωσης Άλι Χαϊντάρ σε δημοσιογράφους στη Δαμασκό μετά τη συνάντηση που είχε με τον νέο ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα.

«Θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με τη Συρία και συντονισμός με τη Συρία και πρέπει να υπάρχει η συριακή έγκριση για οποιαδήποτε ενέργεια, στρατιωτική ή μη«, πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει όμως πώς θα αντιδράσει η Δαμασκός σε μια τέτοια περίπτωση.

Ο ντε Μιστούρα από την πλευρά του είπε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι τζιχαντιστές, σημειώνοντας ότι είναι υπέρ μιας πολιτικής διαδικασίας για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη χώρα. «Είναι σαφές ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι τρομοκρατικές ομάδες και η διεθνής κοινότητα κινητοποιείται ολοένα και περισσότερο» προς αυτή την κατεύθυνση, τόνισε μετά την πρώτη συνάντηση που είχε με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ. Η Ουάσινγκτον έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Άσαντ για την απόκρουση των τζιχαντιστών του ΙΚ στο Ιράκ και τη Συρία.

«Δεν πρόκειται για μια αντίφαση, αντιθέτως τα μέτρα ασφαλείας και ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας αλληλοσυμπληρώνονται με την επιτάχυνση της εφαρμογής μιας πολιτικής διαδικασίας, που θα συμπεριλαμβάνει όλες τις πλευρές και θα συμβάλει να απομονωθούν οι τρομοκράτες από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Αυτά τα δύο πάνε μαζί», εξήγησε.

Ο ντε Μιστούρα, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή του, τον Αιγύπτιο διπλωμάτη Ράμζι Εζεντίν Ράμζι, θα συναντηθεί το απόγευμα με εκπροσώπους της εσωτερικής αντιπολίτευσης που είναι ανεκτοί από το καθεστώς και οι οποίοι αναμένεται ότι θα του ζητήσουν να οργανώσει ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων στη Γενεύη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ουκρανία: «Eισβολή» της Ρωσίας η είσοδος των φορτηγών ανθρωπιστικής βοήθειας

Απο που προέρχονται οι ξένοι τζιχαντίστες στη Συρία;


Η Ρωσία θα ασκήσει βέτο στο σχέδιο του ΟΗΕ για τη Συρία

ΣΥΡΙΑ: οι αμερικανικές επιφυλάξεις η ρωσική ρελάνς και η απειλή πολέμου που παραμένει