Η Ρωσία διαψεύδει την The Sun – «Δεν έχουμε στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη»

Η Ρωσία διαψεύδει ότι έχει στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη, σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή προέδρου της Επιτροπής Άμυνας της Ρωσικής Δούμας, Αλεξέι Κοντράτιεφ, την Τρίτη, υπογραμμίζοντας ότι η Μόσχα δεν σκοπεύει να δημιουργήσει ένα οχυρό στη Λιβύη με σκοπό να ασκήσει πίεση στη Δύση. (σσ. Το OnAlert είχε δημοσιεύσει την είδηση με επιφύλαξη, μεταφέροντας το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας)

Τη Δευτέρα, η εφημερίδα The Sun επικαλούμενη πηγές της στην βρετανική υπηρεσία πληροφοριών, δημοσίευσε ότι η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Theresa May είχε ενημερωθεί για τα σχέδια της Μόσχας να στείλουν όπλα και στρατεύματα στη Λιβύη, με σκοπό να την μετατρέψουν σε μια «νέα Συρία» και να πάρουν τον έλεγχο των μεταναστευτικών διαδρομών στην Ευρώπη αυξάνοντας έτσι την επιρροή της Μόσχας έναντι της Δύσης. Σύμφωνα με την εφημερίδα, δύο ρωσικές στρατιωτικές βάσεις λειτουργούσαν ήδη στις παράκτιες πόλεις της Λιβύης Τομπρούκ και Βεγγάζης και οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις δρούσαν ως εκπαιδευτές στις ανατολικές περιοχές της χώρας.

«Δεν υπάρχουν στρατιώτες μας στη Λιβύη και ούτε πρόκειται να υπάρξουν. Πώς θα μπορούσαν, άλλωστε, να είναι εκεί χωρίς επίσημη αίτηση από τις αρχές της χώρας;», δήλωσε ο Κοντρατσίεφ.

Η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο δήλωσε νωρίτερα ότι τα δημοσιεύματα ήταν μια προσπάθεια να μετατοπιστεί η ευθύνη για την κρίση στη Λιβύη από το ΝΑΤΟ στη Ρωσία.

Η Λιβύη βρίσκεται σε αναταραχή από τη στρατιωτική παρέμβαση του ΝΑΤΟ και την ανατροπή του μακρόχρονου ηγέτη της χώρας, Μουαμάρ Καντάφι, το 2011. Η χώρα χωρίζεται σε δύο κυβερνήσεις, με το ανατολικό τμήμα να ελέγχεται από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης και το δυτικό τμήμα να κυβερνάται η κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας του πρωθυπουργού Fayez Sarraj που υποστηρίχθηκε από το ΟΗΕ.

Η Λιβύη είναι επίσης η κύρια πύλη για τους μετανάστες από όλη τη Βόρεια Αφρική που προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο και να εγκατασταθούν στην Ευρώπη.

Βέβαια, το βρετανικό δημοσίευμα έκανε εκτενή αναφορά στη δράση της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρίας Wagner Group στη Λιβύη, η οποία πιστεύται ότι έχει στενότατη σχέση με την GRU, η Ρωσία δεν σχολίασε το συγκεκριμένο σημείο του δημοσιεύματος.

Πηγή Sputnik