Η Ρωσία είναι έτοιμη «για όλα» αν Γεωργία και Ουκρανία ενταχθούν στο NATO

Η ένταξη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ , η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2021, θα έχει ως αποτέλεσμα «τεράστια» έξοδα σε αμυντικές δαπάνες από τη Ρωσία, δήλωσε ο Andrey Kelin, Διευθυντής του Τμήματος Ευρωπαϊκής Συνεργασίας του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον Kelin, η απόφαση της Γεωργίας να γίνει μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας θεωρείται από τη Μόσχα ως πρόβλημα και για την επίλυσή της η Ρωσία θα απαιτήσει πρόσθετες επενδύσεις στην άμυνα.

«Θα πρέπει να σχηματίσουμε αμυντική ζώνη κοντά στο Σότσι», δήλωσε ο Kelin, προσθέτοντας ότι «είναι αναπόφευκτο» και ότι θα απαιτήσει «τεράστιους πόρους».

Είναι απαραίτητο να «αποτρέψουμε τις πιθανές ενέργειες του δυνητικού αντιπάλου», εξήγησε στη συνέχεια.

Η Ρωσία θα πρέπει να αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα εάν η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Τα σύνορα με την Ουκρανία «δεν είναι καθόλου εξοπλισμένα», είπε. Είναι απαραίτητο να χτιστούν αμυντικά κλιμάκια και να μεταφερθούν αμυντικές δομές προς το νότο. Ελπίζουμε ότι ούτε το Κίεβο ούτε η Τιφλίδα θα γίνουν μέλη της Συμμαχίας στο εγγύς μέλλον.

Το ΝΑΤΟ «υποστηρίζει πλήρως» τις ευρωατλαντικές φιλοδοξίες της Τιφλίδας και «η Γεωργία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Jens Stoltenberg κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη χώρα τον Ιούλιο. Στα τέλη Μαΐου, ο Πρωθυπουργός της Γεωργίας εξέφρασε την ελπίδα ότι η χώρα θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ το 2021.

Πηγή: UAWire