Η Ρωσία θα επέμβει αν η Συμφωνία του Σότσι παραβιαστεί

Ρωσικά αντιτορπιλικά προετοιμάζονται να ξεκινήσουν μαζικές επιθέσεις εναντίον των τρομοκρατικών θέσεων στη Βορειοδυτική Συρία καθώς διοικητές δύο κύριων τρομοκρατικών ομάδων, αντιτάχθηκαν στη συμφωνία συμφιλίωσης που εγκρίθηκε από τη Μόσχα και την Άγκυρα, ανέφερε το Σάββατο ένα ρωσικό μέσο ενημέρωσης.

Ο ιστότοπος της RT στην αραβική γλώσσα, ανέφερε τον ρωσικό αναλυτή Vladimir Mokhin, λέγοντας ότι οι τρέχουσες ασκήσεις του ρωσικού ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο και των αεροσκαφών του σε μια μεγάλη περιοχή μεταξύ Συρίας, Λιβάνου και Κύπρου που θα διαρκέσουν μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου, έχουν εντατικοποιηθεί, με ρωσικά αντιτορπιλικά που θα μπορούσαν να τεθούν σε λειτουργία και να ξεκινήσουν πυραυλικές επιθέσεις κατά θέσεων τρομοκρατών στο Idlib εάν χρειαστεί.

Η RT δήλωσε ότι η Μόσχα και η Άγκυρα προετοιμάζονται για ένα τέτοιο σενάριο, προσθέτοντας ότι, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και ο Υπουργός Άμυνας, οι δυνάμεις της Άγκυρας θα παραμείνουν στο Idlib σε συντονισμό με τη ρωσική πλευρά.

Την ίδια στιγμή, οι ρωσικές δυνάμεις επίσης προετοιμάζονται να ξεκινήσουν στρατιωτική επιχείρηση κατά των τρομοκρατών εάν αποτύχει η συμφωνία που ενέκρινε η Μόσχα και η Άγκυρα.

Αναφέρθηκε επίσης ότι οι αντιτιθέμενες τρομοκρατικές ομάδες απέρριψαν να αποσυρθούν από τις γραμμές επαφής με το συριακό στρατό από τον Jisr al-Shughour στην Ανατολική Idlib και υπογράμμισαν ότι θα αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πλευρά που θα προσπαθούσε να τους αφοπλίσει ή να τους αναγκάσει να υποχωρήσουν.

Εν τω μεταξύ, στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι οι ανώτεροι διοικητές του Tahrir al-Sham, συμπεριλαμβανομένων των Bu al-Yaqzan Mesri και Abu Mariyeh Qahtani, αντιτάχθηκαν στο περιεχόμενο της συμφωνίας του Σότσι που εγκρίθηκε από τη Μόσχα και την Άγκυρα.

Οι πηγές ανέφεραν επίσης ότι ο Μουφτής (θρησκευτικός ηγέτης) του Ταχρίρ αλ-Σαμ, Αμπού αλ-Φατάχ αλ-Φάρκανι Μέσρι, προειδοποίησε ότι αν υποχωρήσουν τότε θα αναγκαστούν να παραδώσουν τα όπλα τους.

Υπενθυμίζετι πως, τη Δευτέρα, μετά από τρεις ώρες διαπραγματεύσεων μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Rajab Tayyip Erdogan και του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν να δημιουργήσουν μέχρι τις 15 Οκτωβρίου μια αποστρατικοποιημένη ζώνη στην επαρχία Idlib της Συρίας κατά μήκος της γραμμής επαφής μεταξύ των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων και της ένοπλης αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με την πρόταση της Άγκυρας, τα άρματα μάχης της ένοπλης αντιπολίτευσης, τα πολλαπλά πυραυλικά συστήματα και άλλα βαριά όπλα θα αποσυρθούν πλήρως από την περιοχή μέχρι τις 10 Οκτωβρίου. Η αποστρατικοποιημένη ζώνη θα ελέγχεται από κινητές ομάδες περιπολίας του τουρκικού στρατού και της στρατιωτικής αστυνομίας της Ρωσίας.

Πηγή: Farsnews