Η συριακή αντιπολίτευση στις ειρηνευτικές συνομιλίες Γενεύης

Η υποστηριζόμενη από τη Δύση συριακή αντιπολίτευση συμφώνησε να μετάσχει στις διεθνείς ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη , ανακοίνωσε ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός νωρίς τη Δευτέρα. Η ανακοίνωση, μεταφρασμένη από τα αραβικά, περιγράφει τις προϋποθέσεις πριν από τις συνομιλίες, οι οποίες αποσκοπούν στο τέλος του πολύμηνου εμφυλίου πολέμου στη Συρία, με τη δημιουργία ενός μεταβατικού πολιτικού οργάνου.

Σύμφωνα με την συριακή αντιπολίτευση πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις που θα επιτρέπουν την πρόσβαση σε πολιορκημένες περιοχές στις υπηρεσίες αρωγής, να υπάρξει απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και επίσης να υπάρξει δέσμευση ότι κάθε πολιτική διάσκεψη θα οδηγήσει σε μια νέα πολιτική μετάβαση.

Ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός κατέληξε στην απόφαση να συναινέσει με την παρουσία του στις διαπραγματεύσεις μετά από δύο ημέρες συζητήσεων «Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ελπίσουμε ότι αυτές οι συνομιλίες θα ολοκληρωθούν με την αποχώρηση του Μπασάρ αλ – Άσαντ », δήλωσε ο Αντίμπ Σχισχακλί, μέλος της συριακής αντιπολίτευσης.

Ο επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού έχει εκφράσει την επιθυμία να παραστεί τις συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και την παρουσία των ΗΠΑ και της Ρωσίας αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που η συριακή αντιπολίτευση ως σύνολο δεσμεύεται να μετάσχει στις συνομιλίες.

Η αρχική ελπίδα ήταν οι συνομιλίες να διεξαχθούν πριν από το τέλος του Νοεμβρίου, αλλά η έως τώρα αποτυχία του συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης να καταλήξει σε μια σαφή θέση για την εκπροσώπησή του, καθώς και οι διαφορές μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Μόσχας καθυστερούν τη σύνοδο.

Σημαντικές ταξιαρχίες ισλαμιστών ανταρτών που μάχονται για την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στη διαδικασία της Γενεύης. Οι ισλαμιστές αναφέρουν ότι αν η διάσκεψη δεν έχει ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση του Ασάντ θα χρεώσουν με την κατηγορία της προδοσίας όσους παρακολουθήσουν τις προγραμματισμένες διεθνείς συνομιλίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η περίπτωση της Συρίας – Μια γεωπολιτική ανατροπή