Η Τουρκία αρχίζει το υποβρύχιο κυνήγι κατασκόπων

Η Τουρκία που τα τελευταία χρόνια προκαλεί εντύπωση με τις επιτυχίες της στην αμυντική βιομηχανία, έκανε και την υποθαλλάσια κίνηση της. Η Τουρκία με το ISATAR που σχεδιάζεται να ενταχθεί στις ΤΕΔ τον Σεπτέμβριο, θα καθαρίζει υποθαλλάσια την περιοχή από στοιχεία κατασκόπων.

Η περιβαλλόμενη σε τρεις πλευρές από θάλασσα Τουρκία, ενδυναμώνει την αμυντική της γραμμή με νέα στρατιωτικά σχέδια. Η Τουρκία η οποία σκορπά τον φόβο στους εχθρούς της με τα αντιπυραυλικά σχέδια της σε αέρα και ξηρά, με το İSATAR ( Μη επανδρωμένο όχημα ελέγχου) που σχεδιάζεται να ενταχθεί στις ΤΕΔ τον Σεπτέμβριο θα ακολουθεί τα ίχνη των υποβρύχιων κατασκόπων . Το κατασκευασμένο με 100% εθνικές δυνατότητες από το Πολυτεχνείο Κωνσταντινούπολης İSATAR, εντοπίζει την τοποθεσία των εχθρικών στρατιωτικών πλοίων από τις εκπομπές τους και ενημερώνει το κέντρο. Το ISATAR θα μπορεί να λειτουργήσει είτε με τηλεκοντρόλ είτε αυτόνομα. Ο καθηγητής Δρ. Αχμέτ Εργκίν-πρύτανης της Σχολής Κατασκευής Πλοίων και Θαλάσσης, που είναι ένας από τους αρχιτέκτονες του σχεδίου αυτού, έκανε ειδικές δηλώσεις στην εφημερίδα μας. Ο Εργκίν είπε πως το ISATAR μπορεί και αντιλαμβάνεται τα εχθρικά πλοία από μεγάλη απόσταση και ότι με αυτό θα διπλασιαστεί η ασφάλεια στις τουρκικές θάλασσες.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ

Ο Εργκίν εστίασε στο ότι είναι μετρημένες οι χώρες που διαθέτουν αυτή την τεχνολογία και είπε: Το ISATAR είναι εξοπλισμένο με ειδικούς αισθητήρες. Θα τεστάρουμε και τον δικό μας στρατιωτικό εξοπλισμό και θα το εντάξουμε είτε στα τουρκικά υποβρύχια ή στα πλοία επιφανείας. Με αυτό τον τρόπο μειώνοντας προς τα κάτω τον ήχο που εκπέμπουν στρατιωτικά μας σχέδια, θα διασφαλίσουμε σιωπηλά την υποθαλάσσια πρόοδο της Τουρκίας

Ο καθηγητής Εργκίν ανέφερε πως το ISATAR θα μπορεί να είναι σε κρίσιμες περιοχές σε επιχειρησιακή κατάσταση εντός 4 ωρών.

Ο Εργκίν δίνοντας πληροφορίες σχετικά με το σχέδιο είπε πως ……. Έχει μήκος 5,5 μέτρων, πλάτος 1 και βάρος 4 τόνων, ενώ κινείται με ταχύτητα 18 χλμ την ώρα και διαθέτει κινητήρα 4 κιλοβάτ. 

Πηγή: Yeni Akit