Η Τουρκία επιθυμεί να αποκτήσει και S-500 – Βίντεο

Η Τουρκία πρότεινε στη Ρωσία την από κοινού παραγωγή συστημάτων αντι-βαλλιστικής και αντιαεροπορικής άμυνας S-500, αποκάλυψε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του για την ανάπτυξη των πυραυλικών συστημάτων S-400 στο τουρκικό έδαφος, παρά την αντίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Εκτός από τα S-400, έκανα πρόταση στη Ρωσία για την από κοινού παραγωγή των S-500», ανέφερε ο Erdoğan σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Τα S-500 βρίσκονται ακόμα υπό ανάπτυξη και πιστεύεται ότι θα αναπτυχθούν μέχρι το 2020 ως συμπλήρωμα, αλλά με μεγαλύτερη βεληνεκές από τους υπάρχοντες εξελιγμένους πυραύλους επιφανείας-αέρος S-400.

Σε αντίθεση με την αντιπολίτευση ορισμένων χωρών εναντίον των τουρκικών αγορών S-400, ο Ερντογάν υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει την παλαιότερη έκδοση των ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, τα S-300, σε ενεργό υπηρεσία.

«Η Ελλάδα έχει S-300. Δεν τους λέτε τίποτα ακόμα κι αν έχουν S-300. Αυτά τα συστήματα αναπτύσσονται επίσης στη Συρία, έξω από το ΝΑΤΟ, και δεν λέτε τίποτα. Αλλά όταν πρόκειται για την Τουρκία, μας κατηγορείτε «, δήλωσε ο Ερντογάν.

Χωρίς να κατονομάζει άμεσα τις ΗΠΑ, ο Τούρκος πρόεδρος τους επέκρινε ότι δεν έδωσαν τα όπλα, παρόλο που η Τουρκία έκανε τις πληρωμές και χαιρέτισε τη Ρωσία για τη χορήγηση δανείου σε πολύ καλές συνθήκες.

«Επίσης, θα αναλάβουμε την κοινή παραγωγή στο δεύτερο και τρίτο στάδιο [των S-400s]», πρόσθεσε.

Δείτε σε βίντεο το εντυπωσιακό ρωσικό οπλικό σύστημα:

Πηγή: Hurriyet Daily news