Η Τουρκία καλεί το ΝΑΤΟ σε έκτακτη συνεδρίαση για το Ιράκ

Έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποίησαν σήμερα το απόγευμα οι πρεσβευτές των χωρών του ΝΑΤΟ μετά από αίτημα της Τουρκίας με αφορμή την κατάσταση στο Ιράκ και την απαγωγή 80 Τούρκων πολιτών, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς αξιωματούχος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.
«Η Τουρκία ενημέρωσε τους συμμάχους σχετικά με την κατάσταση στην (ιρακινή πόλη) Μοσούλη και την απαγωγή των Τούρκων πολιτών, συμπεριλαμβανομένου του γενικού πρόξενου», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Συνέχισε λέγοντας ότι η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε για ενημερωτικούς σκοπούς και όχι σύμφωνα με το άρθρο 4 του ΝΑΤΟ, βάσει του οποίου κάθε κράτος-μέλος του Συμφώνου έχει το δικαίωμα να ζητήσει τη διεξαγωγή διαβουλεύσεων με τους συμμάχους όταν απειλείται η εδαφική ακεραιότητα ή η ασφάλειά του.

«Οι σύμμαχοι παρακολουθούν στενά και με μεγάλη ανησυχία τα γεγονότα», δήλωσε ο αξιωματούχος, ενώ πρόσθεσε ότι οι επιθέσεις από τους αντάρτες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) αποτελούν μια «σοβαρή απειλή για την ασφάλεια του Ιράκ και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Το ΝΑΤΟ δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής κανένα αίτημα για βοήθεια από τις ιρακινές αρχές σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Μοσούλη, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Από την πλευρά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με την επιδείνωση της κατάστασης στο Ιράκ και δεσμεύτηκαν ότι θα παράσχουν «κάθε δυνατή βοήθεια» στην ιρακινή κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζεν Ψάκι, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι τα διυλιστήρια πετρελαίου στην περιοχή Μπαιτζί, τα μεγαλύτερα του Ιράκ, παραμένουν στον έλεγχο της ιρακινής κυβέρνησης, μετά τις αναφορές ότι τζιχαντιστές αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) έθεσαν σήμερα υπό τον έλεγχό τους την πόλη Τικρίτ.

«Αντιλαμβανόμαστε σε αυτό το σημείο ότι τα διυλιστήρια παραμένουν στον έλεγχο της κυβέρνησης του Ιράκ», δήλωσε η Ψάκι στους δημοσιογράφους.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι το υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει καμία επιβεβαίωση σχετικά με τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης ότι οι μαχητές κατευθύνονται προς τη Βαγδάτη. «Η κατάσταση είναι πολύ ρευστή. Φυσικά και ανησυχούμε για την επιδείνωση της κατάστασης, ωστόσο δεν έχω καμία επιβεβαίωση σχετικά με αυτές τις αναφορές», είπε.

«Εργαζόμαστε με Ιρακινούς ηγέτες από όλη τη χώρα ώστε να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε μια συντονισμένη απάντηση και θα παράσχουμε επιπρόσθετη βοήθεια στην ιρακινή κυβέρνηση για την καταπολέμηση της απειλής που προβάλλει η ΙΚΙL», δήλωσε προσθέτοντας ότι «δεν είμαι σε θέση να παράσχω περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με αυτό».

Η Ψάκι είπε επίσης ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέντ Νταβούτογλου και ιρακινούς αξιωματούχους σχετικά με την επίθεση στο τουρκικό προξενείο στη Μοσούλη του Ιράκ, όπου αντάρτες απήγαγαν διπλωμάτες και τον γενικό πρόξενο.

«Είμαστε σε επαφή με τις κυβερνήσεις της Τουρκίας και του Ιράκ και είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε κάθε απαραίτητη βοήθεια», δήλωσε.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Όμηρος ο τούρκος πρόξενος στη Μοσούλη