Η Τουρκία στην λίστα πελατών για τον βελτιωμένο πύραυλο ΑΙΜ-9Χ Block II

Η Τουρκία συγκαταλέγεται στις 20 χώρες που θα αποκτήσουν την βελτιωμένη έκδοση του βλήματος αέρος-αέρος AIM-9X Block II η οποία προορίζεται πρωτίστως για την αμερικανική Αεροπορία και το Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όπως έγινε γνωστό από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, η Raytheon που κατασκευάζει τους πυραύλους Sidewinder υπέγραψε συμβόλαιο ύψος 78,723 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη, εκπαίδευση χρηστών και επισκευή βλημάτων του Block II καθώς και των εκπαιδευτικών βλημάτων (captives) που χρησιμοποιούνται στην εναέρια εκπαίδευση σε ελιγμούς και τακτικές μάχης.

Εκτός από την USAF και το αμερικανικό Ναυτικό, οι χώρες που θα καλυφθούν με πωλήσεις FMS (Foreign Military Sales) για τους AIM-9X Block II είναι η Αυστραλία, το Βέλγιο, η Δανία, η Φινλανδία, το Ισραήλ, η Ιαπωνία, η Κορέα, το Κουβέϊτ, το Ομάν, η Μαλαισία, το Μαρόκο, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σαουδική Αραβία, η Σιγκαπούρη, η Ελβετία, η Ταϊβάν, η Τουρκία και η Ολλανδία -όχι όμως η Ελλάδα.

Το τακτικό βλήμα υπέρυθρης καθοδήγησης AIM-9X Sidewinder Block II είναι ένας πύραυλος “διπλού ρόλου” για χρήση αέρος-αέρος ή εδάφους-αέρος χωρίς να απαιτείται τροποποίησή του. Συμβατός με τους εκτοξευτές πολλαπλών αποστολών του αμερικανικού Στρατού, το βλήμα της συγκεκριμένης έκδοσης δύναται να χρησιμοποιηθεί τόσο κατά αεροσκαφών όσο και κατά βαλλιστικών πυραύλων.

Η έκδοση Block II διαθέτει επανασχεδιασμένο πυροσωλήνα και ψηφιακή ασφάλεια πυροδότησης που καθιστά ευκολότερο τον χειρισμό του όπλου από το προσωπικό εδάφους αλλά και κατά την πτήση. Επίσης διαθέτει αναβαθμισμένα ηλεκτρονικά που παρέχουν μεταξύ άλλων εγκλωβισμό στόχου μετά την εκτόξευση ακόμη και πέραν οπτικής επαφής με αυτόν.