Ημέρα Ανακωχής: Η Βρετανία τίμησε τους πεσόντες

Η Μεγάλη Βρετανία χθές τίμησε τους πεσόντες του Πρώτου Παγκοσμιου Πολέμου. (Στην παραπάνω φωτογραφία ο πρίγκιπας Φίλιππος σε μια εκδήλωση για την ημέρα μνήμης στο Βέλγιο). Ωστόσο ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η κηδεία ενος βετεράνου του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος πέθανε μόνος του σε ηλικία 99 ετών αλλα δεν τελικά δεν «έφυγε» μόνος…

Στις 11:00 π.μ. 11 Νοεμβρίου 1918, «την ενδέκατη ώρα, της ενδέκατης μέρας, του ενδέκατου μήνα» όπως αναφέρεται αρκετές φορές από τον τύπο η χρονική στιγμή έναρξης της συνθήκης ανακωχής των συμμάχων με τη Γερμανία της Κομπιέν (Compiègne), έληξε και επίσημα ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Η επέτειος εορτάζεται με κατάθεση στεφάνου στο μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη από ανώτατους εκπροσώπους των αρχών και κατά παράδοση με δύο λεπτών σιγή που αρχίζει στις 11:00 π.μ. της 11ης Νοεμβρίου, για να δοθεί φόρος τιμής στα 20 εκατομμύρια νεκρούς του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. (Στην Πλατεία Τραφάλγκαρ στο Λονδίνο  υπήρχαν πάνω απο 4,000 άτομα – φωτο)

Οι εικόνες που προέκυψαν απο αυτη την μέρα ειναι εντυπωσιακές κυρίως επειδή μια ολόκληρη χώρα κάθε χρόνο την ίδια μέρα, την ίδια ώρα για δύο λεπτά σωπαίνει. Σωπαίνει γι’αυτους που έχασαν την ζωή τους πολεμώντας.

Παρά το γεγονός αυτο, χθες, ήταν ο 99 χρονος βετεράνος Χάρολντ Τζελικο Περβικαλ που έγινε το ανθρώπινο πρόσωπο της μέρας μετά την κηδεία του, που ξεκίνησε, ταιριαστά, στην 11η ώρα της 11ης ημέρας του 11ου μήνα.

Η κηδεία ηταν συγκινητική καθώς σε αυτην συμμετείχαν πολλοί που δεν γνωρίζαν καν τον κ. Περσιβαλ. Ο βετεράνος έμενε σε οίκο ευγηρίας και το προσωπικό ανησύχησε οτι κανείς δεν θα ηταν στην κηδεία του αλλά, μέλη του κοινού και εν ενεργεία στρατιώτες στάθηκαν σε προσοχή κατα την διάρκεια της κηδείας του κ. Πέρσιβαλ και τίμησαν τον βετεράνο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Τσόρτσιλ φοβόταν ότι η Γαλλία θα κήρυττε πόλεμο στη Βρετανία