ΗΠΑ: Τώρα αδειάζουν τους αντάρτες της αντιπολίτευσης στη Συρία

Ο αμερικανικός στρατός έχει προειδοποιήσει τους επαναστάτες που υποστηρίζει στη Συρία ότι δεν θα τους βοηθήσει να αποτρέψουν μια μεγάλη επίθεση του Συριακού Στρατού, που κερδίζει γρήγορα έδαφος στη νοτιοδυτική πλευρά της χώρας.

Σε επιστολή προς τους διοικητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), μια χαλαρή οργάνωση ομπρέλα των διαφόρων ομάδων ένοπλων επαναστατών, η Ουάσινγκτον έγραψε ότι δεν πρέπει να βασίζουν τις αποφάσεις τους «στην υπόθεση ή την προσδοκία μιας στρατιωτικής παρέμβασης από εμάς».

«Εμείς στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών κατανοούμε τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζετε και συνεχίζουμε να συμβουλεύουμε τους Ρώσους και το Συριακό καθεστώς να μην αναλάβουν στρατιωτικά μέτρα που παραβιάζουν τη ζώνη», δηλώνει το μήνυμα.

Έχουν υπάρξει αυξανόμενες ανησυχίες ότι η νέα επίθεση από τον συριακό στρατό ενδέχεται να οδηγήσει τα αμερικανικά στρατεύματα, ειδικά εκείνα που αναπτύχθηκαν στη στρατιωτική βάση του Al-Tanf κατά μήκος των συνόρων της Ιορδανίας, στην αναμέτρηση με τις συριακές δυνάμεις.

Οι εντάσεις δημιουργήθηκαν εν μέσω αναφορών από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας σχετικά με την αύξηση των επιθέσεων συνασπισμού που διεξήχθησαν από τις ΗΠΑ στον στρατό της. Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν στην εικαζόμενη απεργία από τον συνασπισμό στο Deir ez-Zor την Πέμπτη, την ίδια μέρα ο αμερικανικός στρατός ισχυρίστηκε ότι η βάση του Al-Tanf είχε στοχεύσει άγνωστες εχθρικές δυνάμεις.

Το μήνυμα έρχεται αφού η Ουάσινγκτον κατηγόρησε τη Δαμασκό ότι «παραβίασε κατηγορηματικά» την κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε μεταξύ Ρωσίας, ΗΠΑ και Ιορδανίας τον περασμένο Ιούλιο.

Η συμφωνία άνοιξε το δρόμο για την εγκαθίδρυση μιας ζώνης αποκλιμάκωσης στο νοτιοδυτικό τμήμα της Συρίας, όπου οι αντάρτες και οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις εμποδίζονται να αγωνιστούν μεταξύ τους. Η εκεχειρία τελικά επιδιώκει να χωρίσει τη «μέτρια» αντιπολίτευση από τους τρομοκράτες, καθώς οι τρομοκρατικές ομάδες αποκλείστηκαν από τη συμφωνία.

«Οι παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός από τη Συρία στη νοτιοδυτική Συρία πρέπει να σταματήσουν», δήλωσε η Πρέσβης Νίκι Χάλεϊ σε συνάντηση του ΟΗΕ την Παρασκευή. Την Πέμπτη, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Heather Nauert, προειδοποίησε τη συριακή κυβέρνηση για «σοβαρές επιπτώσεις».

Περίπου 2.000 αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονται στη Συρία, μερικά από αυτά είναι ενσωματωμένα στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και οι άλλες βρίσκονται στο Al-Tanf. Ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ έτρεξε την ιδέα της απόσυρσης νωρίτερα φέτος, τώρα το Πεντάγωνο λέει ότι τα στρατεύματά του πρόκειται να παραμείνουν στη Συρία για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να είναι επ ‘αόριστον.

Ενώ η Ουάσινγκτον δεν φαίνεται πρόθυμη να προχωρήσει σε άμεση αντιπαράθεση με τα συριακά στρατεύματα τώρα, οι ΗΠΑ έχουν μακρά ιστορία να χρησιμοποιούν Σύρους αντάρτες ως πληρεξούσια, παρέχοντάς τους όπλα τα οποία περιστασιακά πέφτουν σε λάθος χέρια.

Μια μελέτη που διεξήχθη από την ομάδα Έρευνας Εξοπλισμών Ένοπλων Συγκρούσεων το Δεκέμβριο βρήκε ότι τα όπλα που αποστέλλονται από τις ΗΠΑ σε ότι υποστήριξε ελεγμένες ομάδες ανταρτών «έχει αυξήσει σημαντικά την ποσότητα και την ποιότητα των όπλων που διαθέτει το Ισλαμικό Κράτος. Αν και είναι δύσκολο για να διαπιστώσει κανείς αν τρομοκρατικές ομάδες, όπως το ISIS ή το πρώην μέτωπο της al Nusra, παρέλαβαν τα όπλα από τις δυνάμεις που υποστηρίχθηκαν από τις ΗΠΑ ή ότι οι λεγόμενοι «μετριοπαθείς» αντάρτες αναμιγνύονταν μαζί τους και παρέδωσαν τις θανατηφόρες προμήθειες, όλα αυτά αποτελούν πηγή σοβαρής ανησυχίας για τη Μόσχα.

Πηγή: RT