ΗΠΑ: Απειλείται η συμμαχία μας με τη Μεγάλη Βρετανία προειδοποίησε ο Στρατηγός Πετρέους

Πάνω από δύο δεκαετίες από την υπογραφή της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής τον Απρίλιο του 1998, που τερμάτιζε τη σύγκρουση στη Βόρεια Ιρλανδία, οι αναμνήσεις για την τριετή κρίση εξακολουθούν να είναι ζωντανές.

Ο Στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, ο οποίος είχε επιθεωρήσει τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, προειδοποίησε ότι η δίωξη Βρετανών στρατιωτών για εγκλήματα που φαίνεται να διέπραξαν κατά τη διάρκεια της τριετούς εσωτερικής σύγκρουσης στη Βόρεια Ιρλανδία θα μπορούσε να απειλήσει τη στρατιωτική συμμαχία του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.

«Η πολύ ιδιαίτερη σχέση μεταξύ των δύο δυνάμεων μας, η οποία έχει οικοδομηθεί για δεκαετίες στις πιο δύσκολες στιγμές, θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο από την παρούσα κατάσταση», προειδοποίησε ο Στρατηγός την Πέμπτη.

Ο David Petraeus προειδοποίησε επίσης ότι οι στρατιωτικές δυνατότητες της Βρετανίας θα «μειωθεί σε μεγάλο βαθμό εάν δεν μπορεί να μεταρρυθμίσει το νομικό πλαίσιο εντός του οποίου πολεμά αναδεικνύοντας την υπεροχή του Δικαίου των ένοπλων συγκρούσεων».

Όλα τα παραπάνω έλαβαν μέρος σε μια περίοδο όπου υπάρχει μια συνεχιζόμενη συζήτηση για τη έρευνα στρατιωτών που υπηρέτησαν στη Βόρεια Ιρλανδία κατά τη διάρκεια των ταραχών και φέρεται ότι διέπραξαν εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένου φόνων , καθώς και εκείνων που υπηρέτησαν σε συγκρούσεις μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Ο Lord West, μέλος του Εργατικού Κόμματος, πρόσθεσε ακόμη ότι οι παραβιάσεις της Σύμβασης της Γενεύης που θεσπίζουν τα πρότυπα του διεθνούς δικαίου για ανθρωπιστική μεταχείριση στον πόλεμο δεν πρέπει να παραμένουν ατιμώρητες.

Τον Φεβρουάριο του 2017, τα στοιχεία της Αστυνομίας της Βόρειας Ιρλανδίας έδειξαν ότι οι έρευνες ανέδειξαν δολοφονίες περίπου 530 ατόμων από Ρωμαιοκαθολικούς, 271 από Προτεστάντες και 354 από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Τα προβλήματα αφορούν τη σύγκρουση των τριών δεκαετιών στη Βόρεια Ιρλανδία ανάμεσα στους Προτεστάντες και τους Ρωμαιοκαθολικούς.

Πηγή: Sputnik