ΗΠΑ: Δοκιμές στο νέο όχημα ηλεκτρονικού πολέμου EWTV

Η 3η ταξιαρχία τεθωρακισμένων «Greywolf», του Αμερικανικού Στρατού δοκίμασε πρόσφατα το νέο Τακτικό Όχημα Ηλεκτρονικού Πολέμου.

Το νέο όχημα αναπτύχθηκε για να παρέχει στις ομάδες στρατού ηλεκτρονικής μάχης την ικανότητα να αντιλαμβάνεται και να εμποδίζει τις επικοινωνίες και τα δίκτυα του εχθρού από μια σχετική εμβέλεια στο επιχειρησιακό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον Συνταγματάρχη Scott Schumacher, διοικητή της Rapid Equipping Force. αυτή η προσπάθεια θα επιτρέψει στους στρατιώτες ηλεκτρονικού πολέμου να επηρεάσουν τις μελλοντικές βελτιώσεις των οχημάτων τους και να αυξήσουν τις γνώσεις τους, που συνολικά θα προσφέρει στον στρατό νέες επιθετικές και αμυντικές δυνατότητες».

Η ομάδα Greywolf εκπαιδεύτηκε για δύο εβδομάδες στο νέο αυτό όχημα στη Yuma της Αριζόνα. Το νέο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου είναι εγκατεστημένο σε, ένα από τα πολλά τεθωρακισμένα οχήματα τύπου MRAP (Mine-Resistant Ambush-Protected).

Από την άλλη, ο τεχνικός ηλεκτρονικής πολέμου της ταξιαρχίας, Alexander Torres, ανέφερε ότι το σύστημα αυτό δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ σε επίπεδο ταξιαρχίας, οπότε πρέπει να σταδιακά να εξεταστούν οι ικανότητες και οι περιορισμοί του.

Η σύλληψη του πρωτοποριακού συστήματος προήλθε από το γεγονός ότι σε επίπεδο ταξιαρχίας δεν υπάρχει η δυνατότητα παρεμπόδισης των επικοινωνιών του εχθρού, κάτι που το EWTV, με βάση τον προγραμματισμό του, μπορεί να εντοπίσει τις επιθετικές συχνότητες του εχθρού και να τις αναχαιτίσει.

Γι’αυτό το λόγο πρέπει να αναπτυχθούν οι βέλτιστες πρακτικές στο πλαίσιο τακτικής, τεχνικής και διαδικασίας, που θα βοηθήσουν μελλοντικές μονάδες ηλεκτρονικού πολέμου στο πεδίο, καθώς επίσης θα ενισχύσουν την προσπάθεια ανάπτυξης μιας αποκλειστικής πλατφόρμας ηλεκτρονικού πολέμου για την ταξιαρχία, καθώς μέχρι σήμερα στηρίζεται σε άλλες υπηρεσίες για αυτή τη λειτουργία, ενώ με το νέο σύστημα θα τους είναι διαθέσιμο όποτε χρειαστεί.

Ωστόσο είναι απαραίτητο να δοκιμαστεί ώστε να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά του, προτού τεθεί σε υπηρεσία, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αυτός ο νέος εξοπλισμός να μην αξιοποιηθεί. Στην επόμενη διαδικασία αξιολόγησης, το νέο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου θα ενσωματωθεί στην ταξιαρχία “Greywolf” για να δρομολογηθεί η πλήρης παραγωγή και ανάπτυξή του.

Πηγή: Defence Talk