ΗΠΑ – Ενδιάμεσες εκλογές: Διχασμένη Αμερική διχασμένο και το Κογκρέσο

 Οι πρώτες εθνικές εκλογές στις ΗΠΑ (οι λεγόμενες ενδιάμεσες εκλογές) από την ημέρα που ο Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη πρόεδρος είχαν πάρει, εξαιτίας και του ίδιου, το χαρακτήρα δημοψηφίσματος. Το οποίο απέδειξε ότι οι Αμερικανοί είναι διχασμένοι.

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ δείχνουν πως οι Αμερικανοί ψηφοφόροι, που συνωστίστηκαν στα εκλογικά κέντρα (με παρατράγουδα και καταγγελίες) επέλεξαν ένα διαιρεμένο Κογκρέσο. Οι Δημοκρατικοί κερδίζουν ξανά τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας.

Αυτό εκτιμούν τα περισσότερα αμερικανικά δίκτυα, αυτό παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ, που μπορεί να έκανε λόγο για «τεράστια επιτυχία» των Ρεπουμπλικάνων αλλά δεν μπορούσε να μην τηλεφωνήσει στη Νάνσι Πελόζι για να τη συγχαρεί για τη νίκη των Δημοκρατικών στη Βουλή.


Χάρτης από το ABC News

Το διχασμένο Κογκρέσο που προκύπτει από τις ενδιάμεσες εκλογές της Τρίτης «προαναγγέλλει» πως η επόμενη διετία (το δεύτερο μισό της θητείας Τραμπ στο Λευκό Οίκο) θα είναι (τουλάχιστον) ταραχώδης. Γιατί με τον έλεγχο της Βουλής οι Δημοκρατικοί θα μπορούν πλέον να βάλουν εμπόδια σε μεγάλο μέρος του προγράμματος του Αμερικανού προέδρου.

Οι Δημοκρατικοί κατέκτησαν πολύτιμες νίκες στις ενδιάμεσες εκλογές αλλά το «μπλε κύμα» (σ.σ. από το χρώμα του Δημοκρατικού κόμματος) που περίμεναν, δεν ήρθε ποτέ. Οι Ρεπουμπλικάνοι αντιστάθηκαν και κέρδισαν σημαντικές πολιτείες.

Η Νάνσι Πελόζι αναμένεται να αναλάβει την προεδρία της Βουλής, θέση που κατείχε από το 2007 επί τέσσερα χρόνια. Ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής στην ιστορία των ΗΠΑ

Οι πρώτες έδρες που οι Δημοκρατικοί απέσπασαν από τους Ρεπουμπλικανούς ήταν αυτές στη Βιρτζίνια, όπου κέρδισε η Δημοκρατική Τζένιφερ Γουέξτον και στη Φλόριντα, όπου κέρδισε η Ντόνα Σαλάλα. Αντίθετα, οι Ρεπουμπλικανοί απέσπασαν από τους Δημοκρατικούς μία έδρα – κλειδί στην Γερουσία στην Ιντιάνα, με την νίκη του Μάικ Μπράουν στην βιομηχανική και αγροτική αυτή πολιτεία που κέρδισε ο Ντόναλντ Τραμπ το 2016.

Ο αριθμός των ψηφισάντων δεν καταγράφεται από κεντρική αρχή στις αμερικανικές εκλογές , αλλά στο Τέξας, στην Νέα Υόρκη ή στο Μέριλαντ τόσο οι ψηφοφόροι, όσο και οι οργανωτές, εξεπλάγησαν από το μέγεθος της συμμετοχής στην ψηφοφορία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ