Οι ΗΠΑ εντείνουν την παρακολούθηση του βορειοκορεατικού υποβρυχίου

Ανησυχία σε Ιαπωνία και ΗΠΑ έχει προκαλέσει η «ασυνήθιστη» συμπεριφορά εδώ και μια εβδομάδα ενός βορειοκορεατικού υποβρυχίου στην Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εντείνουν τις αναγνωριστικές επιχειρήσεις για την επιτήρηση του βορειοκορεατικού υποβρυχίου το οποίο τις τελευταίες ημέρες… δοκιμάζει τα νεύρα των γειτονικών της Β. Κορέας χωρών. Τα ιαπωνικά και νοτιοκορεατικά ΜΜΕ παρακολουθούν στενά το θέμα ενώ Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι αρνούνται να επιβεβαιώσουν αν οι ένοπλες δυνάμεις έχουν αναλάβει ενεργό δράση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων, η «ασυνήθιστη δραστηριότητα» που επιδεικνύει το 1.800 τόννων υποβρύχιο ενδεχομένως να είναι προοίμιο μιας νέας υποβρύχιας πυραυλικής δοκιμής από την Πιόνγκγιάνγκ. Αν και υπάρχουν πλείστες πιθανές εξηγήσεις, δεν αποκλείεται η Βόρειος Κορέα να προετοιμάζεται για μια εκτόξευση ενός αναβαθμισμένου βαλλιστικού πυραύλου Pukguksong-1 (KN-11) ή την δοκιμή κάποιου άλλου νέου συστήματος, εκτιμά το παρατηρητήριο των εξελίξεων στην Β. Κορέα «38 North».

Οι ειδικοί του ινστιτούτου που εδρεύει στο Johns Hopkins University σημειώνουν ότι ένα υποβρύχιο τύπου Gorae και μια υποβρύχια εξέδρα δοκιμών έχουν αλλάξει θέση στα ναυπηγεία Sinpo, κάτι που ενδεχομένως συνηγορεί υπέρ του σεναρίου για μια επικείμενη πυραυλική δοκιμή. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάϊο δοκιμάσθηκε με επιτυχία η εκτόξευση πυραύλου SLBM με την τεχνική της ψυχρής εκτόξευσης (cold launch) που αποτρέπει την πρόκληση ζημιών στο υποβρύχιο-φορέα καθώς ο πύραυλος πρώτα αφήνει τον σωλήνα εκτόξευσης και μετά πυροδοτείται ο κινητήρας του.