ΗΠΑ: Έτσι θα σταματήσει τους πυραύλους της Πιονγκγιάνγκ

Την Τρίτη, στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανακοίνωσαν το σχέδιό τους να εγκαταστήσουν ραντάρ πυραυλικής άμυνας στη Χαβάη για να εντοπίσουν τυχόν βαλλιστικούς πυραύλους προερχόμενους από τη Βόρεια Κορέα.

Το σύστημα ραντάρ ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων θα βοηθήσει στον εντοπισμό ενδεχόμενων πυραύλων που προορίζονται για τη Χαβάη ή οποιαδήποτε άλλη αμερικανική πολιτεία. Το σύστημα, το οποίο μπορεί να διακρίνει τις κεφαλές από τα ομοιώματα πυραύλων που προορίζονται να ξεγελάσουν τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, θα είναι σε θέση να μεταδίδει δεδομένα σε επίγειους σταθμούς στην Αλάσκα που μπορούν να καταρρίψουν τους πυραύλους.

Οι νομοθέτες έχουν ήδη προγραμματίσει να δαπανήσουν 61 εκατομμύρια δολάρια για το σχεδιασμό του συστήματος ραντάρ, το οποίο αναμένεται να είναι 30 έως 50 πόδια πλάτος και 60 έως 80 πόδια ύψος, σύμφωνα με την υπηρεσία πυραυλικής άμυνας. Η χρηματοδότηση για το έργο αναμένεται να είναι κοντά στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Ο οργανισμός παρακολουθεί επί του παρόντος δύο διαφορετικές τοποθεσίες στη βόρεια ακτή του Oahu για το έργο.

Σύμφωνα με τον γερουσιαστή Brian Schatz (D-HI), ο οποίος υποστηρίζει τα συστήματα ραντάρ, οι νομοθέτες συζήτησαν το σχέδιο με τον συνταξιούχο πρώην διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στον Ειρηνικό, τον ναύαρχο Harry Harris.

Ο David Santoro, διευθυντής για την πυρηνική πολιτική στο ερευνητικό ινστιτούτο του Pacific Forum στη Χονολουλού, σημείωσε επίσης ότι η βόρεια κορεατική απειλή εναντίον των ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι πραγματική, παρά τη σύνοδο κορυφής που ξεκίνησε νωρίτερα αυτό το μήνα μεταξύ του Trump και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un.

«Τις τελευταίες εβδομάδες, έχουμε δει μια αποκαλούμενη ειρηνευτική πρωτοβουλία που αναπτύσσεται, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η απειλή εξακολουθεί να είναι εκεί. Δεν πρόκειται να φύγει», ανέφερε πρόσθετα.

Στις 12 Ιουνίου, ο Trump και ο Kim συναντήθηκαν στη Σιγκαπούρη και υπέγραψαν συμφωνία για την αποπυρηνικοποίηση εκ μέρους της Πιονγιάνγκ σε αντάλλαγμα για το πάγωμα των στρατιωτικών ασκήσεων των ΗΠΑ με την Νότιας Κορέα και την ενδεχόμενη ελάφρυνση των οικονομικών κυρώσεων.

Παρά το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να «οικοδομήσουν ένα σταθερό ειρηνευτικό καθεστώς στην κορεατική χερσόνησο» που ενισχύεται από τις υποσχέσεις του Trump για «εγγυήσεις ασφαλείας» στην Πιονγκγιάνγκ, οι πράξεις για την υποστήριξη αυτών των διακηρύξεων ήταν σχεδόν ανύπαρκτες, ανέφερε το Sputnik στις 14 Ιουνίου.

Ο Κιμ προσέφερε την αποκαλούμενη «σταθερή και ακλόνητη δέσμευση» για την πλήρη εξάλειψη των πυρηνικών όπλων στην κορεατική χερσόνησο, αλλά δεν προσέφερε χρονοδιάγραμμα και δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα επιβεβαιώσει τον αφοπλισμό.

Πηγή: Sputnik