ΗΠΑ: Η CIA είχε μυστική αποστολή στο προξενείο στη Βεγγάζη

 Το αμερικανικό προξενείο της Bεγγάζης στη Λιβύη όπου τέσσερις αμερικανοί αξιωματούχοι, μεταξύ τους ο πρεσβευτής Κρίστοφερ Στίβενς, έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου, στέγαζε κυρίως μέλη της CIA που εκτελούσαν μυστική αποστολή, γράφει σήμερα η εφημερίδα Wall Street Journal (WSJ).

Η διαχείριση της επίθεσης στο προξενείο από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τη CIA προκάλεσε πολιτική καταιγίδα στις ΗΠΑ ενόψει των προεδρικών εκλογών της 6ης Νοεμβρίου, με τους Ρεπουμπλικανούς υπό τον Μιτ Ρόμνεϊ να κατηγορούν τη δημοκρατική κυβέρνησή του για ελλιπή μέτρα ασφαλείας στο προξενείο και απουσία αντίδρασης.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσίευμα, μόνο επτά από τους 30 αμερικανούς αξιωματούχους που έφυγαν από τη Βεγγάζη μετά την επίθεση αυτή εργάζονταν για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Οι δύο πράκτορες ασφαλείας που σκοτώθηκαν επίσης στις 11 Σεπτεμβρίου εργάζονταν για την κεντρική υπηρεσία πληροφοριών και όχι για το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τουλάχιστον είκοσι μέλη της CIA επιχειρούσαν μυστικά σε ένα παρακείμενο κτίριο του προξενείου όπου είχαν οχυρωθεί μέλη του προσωπικού μετά την πρώτη επίθεση στις αμερικανικές εγκαταστάσεις.

Ο σκοπός της μυστικής αυτής επιχείρησης που άρχισε λίγο μετά την έναρξη της εξέγερσης, το Φεβρουάριο του 2011, που θα ανέτρεπε τελικά τον πρώην δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι, ήταν η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ο εντοπισμός των βαρέων όπλων του καθεστώτος, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Προβλήματα επικοινωνίας μεταξύ της CIA και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μπορούν να εξηγήσουν τα κενά στην ασφάλεια που ήρθαν στο φως κατά την επίθεση αυτή, προσθέτει η εφημερίδα.

Τα υψηλόβαθμα στελέχη της CIA στο έδαφος της Λιβύης έστειλαν δυνάμεις ασφαλείας στην αμερικανική διπλωματική αποστολή στη Βεγγάζη μέσα σε 25 λεπτά, ενώ έλαβαν και άλλες σημαντικές αποφάσεις για το πώς θα αντιμετωπίσουν το κύμα των επιθέσεων στις αμερικανικές εγκαταστάσεις, ανακοίνωσε ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος αργά χθες Πέμπτη.
Αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον παρακολουθούσαν τα γεγονότα μέσω μηνυμάτων και ενός αμερικανικού στρατιωτικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους που πραγματοποιούσε πτήση στην περιοχή αλλά δεν παρενέβη ή απέρριψε αιτήματα για βοήθεια από αξιωματούχους στη γραμμή πυρός, είπε ο αξιωματούχος.

Η πληροφορία αυτή έγινε γνωστή όταν αξιωματούχοι δημοσιοποίησαν την Τρίτη το χρονικό της αμερικανικής απάντησης στις επιθέσεις στη Βεγγάζη. Το υλικό αυτό δείχνει να αντικρούει επικρίσεις ότι αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον καθυστέρησαν να στείλουν βοήθεια στο προσωπικό που τελούσε υπό πολιορκία.

Ανώτερος αξιωματικός των υπηρεσιών πληροφοριών είπε ότι οι αξιωματικοί της CIA στη Βεγγάζη «αντιμετώπισαν την κατάσταση τη νύχτα της 11ης και τη 12η Σεπτεμβρίου όσο το δυνατό ταχύτερα και αποτελεσματικότερα. «Οι αρμόδιοι αξιωματικοί για την ασφάλεια, ειδικά, ήταν αληθινοί ήρωες. Προσπάθησαν γρήγορα να συγκεντρώσουν πρόσθετη επί τόπου υποστήριξη και ισχυρότερα όπλα και όταν αυτό δεν μπορούσε να επιτευχθεί μέσα σε λίγα λεπτά, πραγματοποίησαν επίθεση και μπήκαν στην πρώτη γραμμή για να σώσουν τους συντρόφους τους», τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εικόνες-σοκ από το αμερικανικό προξενείο στη Λιβύη!