ΗΠΑ: Η Raytheon είναι η εκλεκτή για τους πυραύλους Sidewinder

Η εταιρεία Raytheon Missile Systems έλαβε σύμβαση ύψους 24,7 εκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια ανταλλακτικών, εμπορευματοκιβωτίων και υλικών για την ανακαίνιση και επισκευή των πυραύλων υπέρυθρων πυραύλων AIM-9X και πυραύλων Captive Air Training.

Η σύμβαση, που ανακοινώθηκε την Πέμπτη από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, προβλέπει τέσσερις ενεργούς οπτικούς ανιχνευτές στόχων και συνδέσμους δεδομένων ραδιοσυχνοτήτων, τέσσερις μονάδες καθοδήγησης, οκτώ μονάδες καθοδήγησης CATM, πέντε εμπορευματοκιβώτια, ένα τμήμα διεύθυνσης πρόθωσης Block I, ένα Block 2 PSS καιι το 19 Block 2 EUs για το Πολεμικό Ναυτικό.

Η σύμβαση καλύπτει επίσης δύο μονάδες καθοδήγησης, 12 μονάδες καθοδήγησης CATM, έξι εμπορευματοκιβώτια AOTD, ένα PSS Block I και δύο PSS Block 2 για την Πολεμική Αεροπορία. Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ισπανία ΚΑΙ στον Καναδά και αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τον Μάρτιο του 2021.

Το AIM-9X Block II είναι η τελευταία έκδοση του συστήματος υπέρυθρων πυραύλων μικρής εμβέλειας Sidewinder που λειτουργεί από το 1956. Οι παραλλαγές του Sidewinder χρησιμοποιούνται από την Πολεμική Αεροπορία, το Πολεμικό Ναυτικό, το Σώμα των Πεζοναυτών των ΗΠΑ και σε περισσότερες από 40 χώρες.

Το AIM-9X διαθέτει ένα σύστημα απεικόνισης υπέρυθρης στόχευσης με έναν ηλεκτρονικό οπτικό ανιχνευτή στόχων, με αποτέλεσμα να μπορεί να στοχεύσει τα αεροσκάφη από οποιαδήποτε γωνία, ενώ επίσης είναι συμβατό για χρήση από πλατφόρμες επιφάνειας-αέρος χωρίς ειδικές τροποποιήσεις.

Οι πύραυλοι μέσης εμβέλειας αέρος – αέρος (AMRAAM) έχουν υιοθετηθεί σε πολλά συστήματα από Η.Π.Α. και τις συμμαχικές χώρες, διότι πρόκειται για έναν από τους πιο ικανούς πυραύλους αέρος-αέρος και επιφανείας-αέρος σε υπηρεσία.

Πηγή: UPI