ΗΠΑ: «Η Τουρκία συνεχίζει να είναι πιστός σύμμαχος και φίλος»

Ενδιαφέρον προκαλεί η ανάρτηση στο Twitter της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Άγκυρα, με αφορμή την επίσκεψη της τουρκικής αντιπροσωπίας στην Ουάσινγκτον.

Κατά την αναχώρηση της τουρκικής αντιπροσωπείας, η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα πραγματοποίησε μια θερμή ανάρτηση στο λογαριασμό της στο Twitter:

«Παρά την τρέχουσα ένταση στις ΗΠΑ, η Τουρκία εξακολουθεί να είναι ένας ισχυρός φίλος και σύμμαχος. Οι χώρες μας έχουν έντονη οικονομική σχέση».

«Για το λόγο αυτό, είναι πολύ ατυχές και δυσάρεστο για έναν αμερικανικό αξιωματούχο να συμμετάσχει στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης όταν κυκλοφορούν εντελώς αβάσιμες και ανεύθυνες ειδήσεις ότι το δολάριο ΗΠΑ υπολογίζεται σε 7 TL. Είναι ένα κατασκευασμένο και αβάσιμο ψέμα».

Η τουρκική αντιπροσωπία αναχώρησε χθες για τις ΗΠΑ όπου θα συμμετάσχει σε συζητήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους σε μία προσπάθεια να βρεθεί μία συνταγή η οποία θα οδηγήσει σε μία ύφεση στις προβληματικές σχέσεις των δύο χωρών το τελευταίο διάστημα.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Sedat Önal, είναι επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπίας.

Την τελευταία περίοδο οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι ιδιαίτερα τεταμένες και διαρκώς επιδεινώνονται, λόγω της πιθανής απόκτησης των συστημάτων S-400 από την Τουρκία, της απειλής των ΗΠΑ για μη παράδοση των F-35, των διαφωνιών τους αναφορικά με τη συριακή κρίση αλλά και της συνεχιζόμενης κράτησης του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον με την κατηγορία της τρομοκρατίας και κατασκοπείας.

Πριν από λίγες μέρες, η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις σε δύο τούρκους υπουργούς, συγκεκριμένα στον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σάιλου και στον υπουργό Δικαιοσύνης Αμπντουλχάμιτ Γκιούλ, εξαιτίας της υπόθεσης Μπράνσον. Από την πλευρά της, η Άγκυρα απάντησε με νέες κυρώσεις, την ίδια στιγμή που η τουρκική οικονομία δέχεται σοβαρά πλήγματα, με τη συναλλαγματική ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του αμερικανικού δολαρίου να υποχωρεί σε νέο ιστορικό χαμηλό τη Δευτέρα (6/8/2018) και το κόστος δανεισμού του τουρκικού κράτους να εκτοξεύεται.

Είναι λοιπόν προφανές πως οι δύο χώρες προσπαθούν να αναζητήσουν μία διέξοδο από την υφιστάμενη κρίση.

Πηγή: Milliyet