ΗΠΑ – Ινδία: Αυτό το υπερόπλο δίνει η Ουάσινγκτον για να μπλοκάρει τους S-400

Η πιθανή αγορά ενός προηγμένου συστήματος αντιπυραυλικής – αντιαεροπορικής άμυνας από τη Ρωσία υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη εξάρτηση του Νέου Δελχί από το ρωσικό στρατιωτικό υλικό σε μια εποχή που οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να αυξήσουν τις πωλήσεις όπλων στη χώρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να προσπαθήσουν να αποθαρρύνουν την Ινδία από το να προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας για την παράδοση του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία, γράφει η εφημερίδα Indian Times.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να θέσουν το θέμα της αντιβαλλιστικής άμυνας στην ημερήσια διάταξη των επερχόμενων συνομιλιών με το Νέο Δελχί όταν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Ινδίας θα συναντηθούν στην Ουάσινγκτον στις 6 Ιουλίου.

Η πιθανή επιλογή στο τραπέζι θα ήταν η Ινδία να επιλέξει αντ ‘αυτού το κατασκευασμένο από τις Η.Π.Α. το σύστημα THAAD.

Η πιθανή αγορά του προηγμένου συστήματος πυραύλων S-400 από τη Ρωσία απέκτησε πρόσθετη επείγουσα ανάγκη τώρα που το αμερικανικό Κογκρέσο εξετάζει νομοθεσία για την επιβολή κυρώσεων στους ρωσικούς αμυντικούς κατασκευαστές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τους αποδέκτες ρωσικών όπλων στο εξωτερικό.

Έχοντας πλήρη επίγνωση της στενής αμυντικής συνεργασίας του Νέου Δελχί με τη Μόσχα, η διοίκηση Τραμπ είναι έτοιμη να προτάξει την αναβάθμιση των σχέσεων με την Ινδία, υπό την προϋπόθεση ότι η τελευταία θα αρχίζει να μειώνει τους στρατιωτικούς της δεσμούς με τη Ρωσία.

Εξάλλου, το Νέο Δελχί δεν βλέπει κανένα λόγο να απομακρύνει την αμυντική του συνεργασία με τη Μόσχα, η οποία υπήρξε αξιόπιστος εταίρος σε αρκετές συγκρούσεις που η Ινδία έχει αγωνιστεί στο παρελθόν.

Η πιθανή συμφωνία ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων έρχεται σε μια εποχή που η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει πρόσθετες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, προσπαθώντας ταυτόχρονα να δημιουργήσει μια στρατιωτική συμμαχία με την Ινδία.

Η Ινδία σχεδιάζει να αγοράσει πέντε αντιαεροπορικά συστήματα S-400 Triumf.

Εάν περάσει η αγορά, οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της τιμωρίας της Ινδίας για παραβίαση των κυρώσεων ή χορήγησης απαλλαγής για να αποφευχθεί η επιδείνωση των διμερών σχέσεων.

Πηγή: Sputnik