ΗΠΑ και Γερμανία: Αναξιόπιστο σύμμαχο χαρακτηρίζει την Ουάσινγκτον το Βερολίνο

Το Βερολίνο πρέπει να επανεξετάσει τη σχέση του με την Ουάσινγκτον, καθώς οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να θεωρηθούν ως πλήρως αξιόπιστες εταίροι, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χέικο Μάας. Τα σχόλιά του έρχονται αφού ο Donald Trump κάλεσε την ΕΕ ως εμπορικό «εχθρό».

«Δεν μπορούμε πλέον να βασιζόμαστε πλήρως στον Λευκό Οίκο», δήλωσε ο Μάας ενώ μίλησε στα γερμανικά ΜΜΕ τη Δευτέρα. «Για να διατηρήσουμε τη συνεργασία μας με τις ΗΠΑ, πρέπει να την αναπροσαρμόσουμε. Η πρώτη σαφής συνέπεια μπορεί να είναι μόνο ότι πρέπει να ευθυγραμμιστούμε ακόμη πιο στενά στην Ευρώπη. «
Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Γερμανίας αναφέρθηκε επίσης στα συχνά προκλητικά tweets του Trump, σημειώνοντας ότι «η Ευρώπη δεν πρέπει να μείνει διαιρεμένη, όσο αιφνιδιαστικές είναι οι λεκτικές επιθέσεις και οι παράλογοι είναι τα tweets».

«Αν ο Αμερικανός πρόεδρος αναγνωρίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ως« εχθρό», αυτό δείχνει για άλλη μια φορά πόσο εκτεταμένος είναι ο Ατλαντικός από πολιτική άποψη, καθώς ο Donald Trump βρισκόταν στην εξουσία», δήλωσε ο Μάας κατά τη συνέντευξή του στην ομάδα εφημερίδων Funke.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος της Angela Merkel, Steffen Seibert, αμφισβήτησε το χαρακτηρισμό του Trump για τη σχέση της Ουάσινγκτον με την Ευρώπη. «Αυτή δεν είναι η άποψή μας για τις σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ. Αντίθετα, υπάρχουν πολλοί ισχυροί λόγοι για καλές διατλαντικές σχέσεις «, ανέφερε ο Seibert.

Ωστόσο, τα σχόλια του Maas φαίνονται σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου πέρυσι. Η Μέρκελ σημείωσε τον Μάιο του 2017 ότι η εξάρτηση της Ευρώπης από τις ισχυρές σχέσεις με τις ΗΠΑ μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο «έχει τελειώσει σε κάποιο βαθμό», προσθέτοντας ότι το μπλοκ πρέπει να αρχίσει να καταγράφει μια πιο ανεξάρτητη πορεία.

Πηγή: Russia Today